Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankrot. Nevyhýbá se ani těm největším

Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv

Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv

Počet bankrotů v Česku byl v dubnu nejnižší od prosince 2020. Krach vyhlásilo 44 společností, oproti březnu o 18 méně. Počet vyhlášených bankrotů podnikatelů klesl meziměsíčně o 91 na 398. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Vláda USA si krátkodobě půjčuje nejdráže v dějinách, houstne totiž strach z bankrotu

Bílý dům si krátkodobě půjčuje nejdráž v dějinách. Houstne strach z bankrotu USA

Přečíst článek

Úřady zavřely First Republic. V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka

Přečíst článek

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na spory kvůli převzetí Credit Suisse

Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na soudní spory

Největší švýcarské bance UBS klesl v prvním čtvrtletí zisk o 52 procent zhruba na miliardu dolarů (asi 21,2 miliardy korun). Finanční ústav se nyní připravuje na převzetí svého rivala Credit Suisse, který se dostal do problémů. UBS si odložila stranou 665 milionů dolarů na soudní spory spojené s rolí banky při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí, uvedla firma.

Přečíst článek
Blýskání na lepší časy. Credit Suisse se v prvním čtvrtletí přehoupla do zisku

Blýskání na lepší časy. Credit Suisse se v prvním čtvrtletí přehoupla do zisku

Švýcarská banka Credit Suisse, kterou kvůli vážným problémům převezme větší domácí konkurent UBS, vykázala v prvním čtvrtletí díky mimořádným opatřením souvisejícím se záchranným plánem čistý zisk 12,4 miliardy švýcarských franků (zhruba 300 miliard korun) po ztrátě 1,4 miliardy švýcarských franků před rokem. Zaznamenala však odliv aktiv v hodnotě přes 61 miliard švýcarských franků, vyplývá z informací banky.

Přečíst článek
Cineworld zrušil plány na prodej multikin v Česku. Nejsou pod ochranou před bankrotem

Cineworld zrušil plány na prodej multikin v Česku. Nejsou pod ochranou před bankrotem

Britský provozovatel kin Cineworld zrušil plán prodeje svých aktivit ve střední a východní Evropě a v Izraeli. Nebyl spokojen s výší nabídek, informovala agentura Reuters. Druhý největší provozovatel kin po americkém řetězci AMC Entertainment loni v září umístil většinu svého podnikání pod ochranu proti bankrotu podle kapitoly 11 amerického konkurzního zákona.

Přečíst článek
Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Potíže amerických bank jsou pro Česko bouří ve sklenici vody, míní viceguvernér ČNB Frait

Nervozita v českém finančním sektoru, kterou v březnu vyvolaly problémy některých bank v zahraničí, se ukázala být bouří ve sklenici vody. Na odborné konferenci Cesta českého bankovnictví to řekl viceguvernér České národní banky (ČNB) Jan Frait. Zdůraznil, že český bankovní sektor je zdravý, efektivní a moderní.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Bitcoin pokořil hranici 30 tisíc dolarů, poprvé od června. Svědčí mu otřesy a pády bank euroamerického okruhu a související záchranné akce centrálních bank, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Tři kroky k ozdravení českých veřejných financí

Stav českých veřejných financí není utěšený. Na druhou stranu všechna ta kritická tvrzení o tom, že jdeme „řeckou cestou“, jsou notně přestřelená. Často jen přiživují frustraci části polarizované společnosti, která do dané problematiky nemá dostatečný vhled, ale strach ze státního bankrotu – jakkoli neopodstatněný – umocňuje její již tak značnou úzkost a tíseň.

Přečíst článek
Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot.

Virgin Orbit miliardáře Bransona vyhlásila v USA bankrot, firma hledá kupce

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Firma usiluje o prodej majetku, a proto dál hledá kupce. Minulý týden podnik oznámil, že propustí zhruba 85 procent z celkových 750 zaměstnanců. V dokumentech pro konkurzní řízení teď firma uvedla, že k loňskému 30. září měla aktiva přibližně za 243 milionů dolarů (5,2 miliardy korun) a dluh 153,5 milionu dolarů.

Přečíst článek
Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. Ermotti byl šéfem UBS již v letech 2011 až 2020.

Návrat spasitele? Do čela UBS kvůli převzetí Credit Suisse míří bývalý šéf Ermotti

Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. UBS dnes oznámila, že Ermotti od 5. dubna nahradí současného generálního ředitele Ralpha Hamerse (57).

Přečíst článek
Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Aktiva zkrachovalé Silicon Valley Bank získá First Citizens BancShares. Vládní fond tratí 20 miliard dolarů

Všechny vklady a půjčky zkrachovalé Silicon Valley Bank (SVB) a některá další aktiva získá od Americké Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC), která nad bankou po jejím pádu získala kontrolu, společnost First Citizens BancShares. FDIC to oznámila v prohlášení, podle kterého zároveň její Fond pojištění vkladů (DIF) přijde krachem banky o přibližně 20 miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Švýcarská národní banka v Bernu

I přes pád Credit Suisse švýcarská centrální banka opět zvýšila úrokové sazby

Švýcarská centrální banka kvůli snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,50 procenta. Uvedla také, že další zvyšování úrokových sazeb nevylučuje. Ke zpřísnění měnové politiky sáhla navzdory krizi kolem druhé největší švýcarské banky Credit Suisse.

Přečíst článek
Reklama

News box

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v neděli nečekaně zavítal do Číny. Podle agentury DPA přiletěl ve svém soukromém letadle do Pekingu, kde se nyní koná největší čínský autosalon. Čína je největším automobilovým trhem na světě a druhým největším trhem automobilky Tesla.
Elon Musk
Elon Musk Profimedia
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Stát už v příštích dnech zjistí, na kolik vyjde výstavba více ☢️☢️☢️jaderných bloků v Česku. V úterý vyprší termín na podání závazných nabídek na jejich vybudování, zájem mají francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na starosti, následně nabídky zanalyzuje a v červnu by je měla předat vládě. Ta by pak měla rozhodnout, kdo bude vítězem tendru a zároveň kolik bloků by se v budoucnu mělo v České republice celkově postavit. První z nich by měl podle současných plánů stát do roku 2036.
Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme