Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankrot. Nevyhýbá se ani těm největším

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Z krachu FTX profitují konkurzní právníci. Na problémech kryptoburz vydělají miliardy

Z propadu digitálních aktiv a problémů kryptoburz, které vyvolal krach společnosti FTX, profitují konkurzní právníci, napsala agentura Reuters. Podle odborníků mohou velké advokátní kanceláře, které poskytují poradenství firmám v potížích, při dlouhotrvajícím bankrotu získat na právních poplatcích i přes 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun).

Přečíst článek

Kryptoburza FTX zbankrotovala. Trh digitálních měn prožívá největší krach v historii

Přečíst článek

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Přečíst článek
Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Dalibor Martínek: Největší český bankrot v historii. Soudný den pro zkrachovalou Arca Investments nastává

Kdo bude rozhodovat o osudu dvaceti miliard korun, které investoři utopili ve zkrachovalé investiční skupině Arca Investments? Jde o největší bankrot firmy v novodobých dějinách. Klíčové jednání věřitelského výboru se uskuteční za pár desítek hodin. V pondělí se scházejí věřitelé, aby rozhodli, zda se půjde cestou reorganizace firmy, nebo společnost spadne do konkurzu.

Přečíst článek

Studie: V ČR v prvním pololetí ubylo bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo letos v prvním pololetí vyhlášeno 354 bankrotů společností, což bylo o 32 méně než před rokem. Počet bankrotů podnikatelů ve stejném období klesl meziročně o 488 na 2870. Zároveň bylo podáno 538 návrhů na bankrot společností, o 37 více než před rokem. Vyplývá to ze studie společnosti Czech Credit Bureau (CRIF).

Přečíst článek
Vladimír Putin

Lukáš Kovanda: O budoucnosti ruského dluhu rozhodnou sami věřitelé. Kdo vyhraje?

Rusko dnes po 104 letech zbankrotovalo – jak se teď zahraniční věřitelé dostanou ke svým penězům? Někteří hodlají vyčkávat, jak bude válka a jednání pokračovat. Jiní se ale chtějí „zahojit“ z majetku ruských oligarchů či ze zmrazených ruských rezerv.

Přečíst článek
Rusko je v platební neschopnosti. Dluh může pomoci splatit i prodej majetku oligarchů

Rusko je v platební neschopnosti. Dluh může pomoci splatit i prodej majetku oligarchů

Rusko se poprvé od bolševické revoluce v roce 1917 ocitlo v platební neschopnosti, byť z technických důvodů. Kreml tvrdí, že peníze na zaplacení má, ale nemůže kvůli sankcím zaplatit v dolarech. Investoři se ale zatím nemusí bát, že o své peníze automaticky přijdou. Nyní začíná tříletá lhůta, během níž se lze domoci náhrady. Podle odborníků tak většina investorů zvolí vyčkávací taktiku.

Přečíst článek
Srí Lanka (ilustrační foto)

Turisty oblíbená Srí Lanka je na pokraji bankrotu, v hlavním městě vládne chaos

Zadlužená ekonomika, nedostatek státních peněz, potravin, pohonných hmot či elektřina způsobila, že turisty obdivovaná Srí Lanka se ocitla na okraji státního bankrotu a její ekonomika se podle premiéra Ranila Vikremesingheho zhroutila. Jednou z mála nadějí na záchranu jsou jednání se sousední velmocí Indií, která již ostrovní zemi poskytla pomoc ve formě úvěru čtyři miliardy dolarů. Neštěstí, které zachvátilo 23 milionů obyvatel tohoto ostrovního státu, hrozí, že zamete s dalšími stovkami milionů v pěti dalších zemích, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Ruský rubl

Rusko splácí dolarové dluhopisy v rublech. Bankrotu už se nevyhne, míní ekonom

Rusko odeslalo úroky ze dvou emisí dolarových eurobondů. Zaplatilo je v rublech. „Tím považujeme své závazky vůči věřitelům za splněné,“ uvedlo ruské ministerstvo financí, které má platby úroků z dluhopisů na starosti. Bankrotu se země nevyhne, komentuje ekonom Lukáš Kovanda. Nastane o nedělní půlnoci, dodává.

Přečíst článek
Google, ilustrační foto

Ruská divize Googlu vyhlásila bankrot, neustála tlak Kremlu

Ruská divize americké internetové společnosti Google ve čtvrtek vyhlásila bankrot. Agentura Interfax, která se zprávou přišla, se odvolává na soudní záznamy. Divize tento krok následně potvrdila.

Přečíst článek
Revlon, ilustrační foto

Kosmetický gigant Revlon vyhlásil bankrot. Na paty mu šlape mladší konkurence

Americký výrobce kosmetiky Revlon požádal soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Společnost se dostala do problémů kvůli vysokému zadlužení, výpadkům v dodavatelském řetězci a ostré konkurenci.

Přečíst článek
ukrajinský krize

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

Rusko zdá se našlo způsob, jak obejít jedno z nejvíce bolestných sankčních opatření americké vlády. Zkoumá fintu, jak provést splátky dolarových dluhopisů v rublech. Mechanismus by byl podobný jako u plateb za plyn členských zemí EU. Pokud to projde, Rusko se tak opět vyhne možnosti prvního bankrotu kvůli nesplácení dluhů od roku 1917. Ochota zahraničních investorů k novému způsobu plateb ale nebude příliš velká, píše server CNBC.

Přečíst článek
Vítkovice Steel

Lukáš Kovanda: Vítkovice Steel může potkat stejný osud jako Sberbank, tedy rychlý kolaps

České úřady zablokovaly majetek ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel. Ta je důležitým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, jenž už nyní vykazuje společně s Ústeckým krajem nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi, konkrétně pětiprocentní. V Ostravě samotné míra nezaměstnanosti činí dokonce 5,4 procenta. Přitom celorepublikový průměr odpovídá jen 3,4 procenta. Blokace majetku společnosti Vítkovice Steel ohrožuje pracovní místa jejích zhruba devíti stovek zaměstnanců a také pracovní místa v subdodavatelských firmách. Celkem může jít až o nižší tisíce pozic.

Přečíst článek
Reklama

News box

Den daňové svobody v Česku letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Na stát tak Češi budou pracovat 162 dní, o den méně než loni. Rozdíl způsobuje letošní přestupný rok. Dnes o tom informoval Liberální institut, který den daňové svobody od roku 2000 vypočítává. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu.
Zaměstnancům na Slovensku letos v březnu po zohlednění inflace rostly mzdy ve všech deseti sledovaných odvětvích hospodářství, ve většině z nich také přibylo pracovníků. Výdělky reálně v meziročním srovnání stouply v březnu nejvíce pracovníkům maloobchodu 🛒, a to o deset procent. Naopak nejméně si přilepšili zaměstnanci ve stavebnictví, a to o 0,3 procenta.Uvedl to slovenský statistický úřad.
V hotelech 🏨🛎 a dalších zařízeních cestovního ruchu na Slovensku se v prvním čtvrtletí ubytovalo 1,2 milionu hostů při meziročním růstu 📈 o čtyři procenta. K dosažení úrovně z rekordního roku 2019, tedy před pandemií nemoci covid-19, chyběla provozovatelům ubytovacích zařízení v zemi necelá čtyři procenta klientů. Uvedl to slovenský statistický úřad.
Inflace v dubnu zrychlila na 2,9 procenta, což bylo o 0,9 procentního bodu více než v březnu. Dubnový vývoj cen výrazně ovlivnily potraviny. Vyplývá to z dat ČSÚ.
Ve volbách 🗳 do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení většiny hlasů zvítězili socialisté blízcí vládě v Madridu, separatisté skončili druzí. Žádná strana však nemá většinu potřebnou k sestavení jednobarevné vlády. Strana katalánských socialistů (PSC), kterou vede někdejší španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa a která je sesterskou stranou socialistů španělského premiéra Pedra Sáncheze, podle dílčích výsledků získala ve 135 členném parlamentu 42 křesel.
Ruský prezident Vladimir Putin navrhl výměnu ministra obrany, Sergeje Šojgua by měl nahradit dosavadní první místopředseda vlády Andrej Bělousov. Šojgu byl dosud Putinovým blízkým spolupracovníkem, a to i v posledních více než dvou letech, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace, což je horní komora ruského parlamentu. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme