Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

armáda - informace o tématu

Izraelský ministr obrany Joav Galant

Největší zbrojní zakázka v dějinách Izraele, země dodá Německu systémy Arrow-3

Německo od Izraele koupí protivzdušné systémy Arrow-3. Dohodu dnes v Berlíně podepsali německý ministr obrany Boris Pistorius a jeho izraelský protějšek Joav Galant, píše agentura Reuters. Transakce v hodnotě bezmála čtyř miliard eur, což je v přepočtu skoro 100 miliard korun, je podle Galanta největší zahraniční zakázkou pro zbrojní průmysl v dějinách Izraele.

Přečíst článek
Polský premiér Mateusz Morawiecki

Poláci se chystají na válku. Místo Ukrajiny vyzbrojují vlastní armádu

Jeden z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajiny Polsko oznámilo, že ukončilo dodávky zbraní Kyjevu.

Přečíst článek
Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Čínský prezident Si Ťin-pching a vládní aparát Pekingu letos spustil největší protikorupční tažení za posledních devět let, které stálo místo stovky úředníků, zástupců armády i státních organizací. Cílem je vrátit důvěru Číňanů v ochabující ekonomiku a nastartovat její růst, ale ve výsledku to může znamenat opak, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Colt prodal v pololetí méně zbraní. Výnosy měl nižší i kvůli silné koruně, zisk ale vzrostl

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první letošní pololetí výnosy 6,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o 2,7 procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn.

Přečíst článek
Zátah v generálním štábu. Policii zajímají armádní zakázky. Na ilustračním snímku slavnostní nástup v kasárnách ve vyškovských Dědicích

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v generálním štábu. Policie zadržela deset lidí, chapadla vedou i k Dozimetru

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovali na generálním štábu české armády a dalších místech. Akce pod dozorem pražského Vrchního státního zastupitelství se týká veřejných zakázek na servis mikrovlnné sítě.

Přečíst článek
Dny NATO v Mošnově navštívilo první den 100 tisíc lidí, lákala hlavně letadla

Dny NATO nabídly divákům lety stíhaček F-35 i vrtulníků Viper

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR dnes na letišti v Mošnově na Novojičínsku navštívilo přibližně 100 tisíc lidí, uvedli pořadatelé akce, která bude v neděli pokračovat. Lidé mohli poprvé vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru má na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. Lákala i pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. Na největší bezpečnostní přehlídce v Evropě se letos prezentují armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky z 19 zemí.

Přečíst článek
NATO příští rok uskuteční největší vojenské cvičení od studené války

NATO otestuje připravenost vojáků. Aliance uspořádá největší cvičení od studené války, Češi účast zvažují

Severoatlantická aliance plánuje příští rok největší společné vojenské cvičení od studené války. Jak napsal britský list Financial Times, aliance se chystá shromáždit 41 tisíc vojáků s cílem otestovat připravenost odrazit případnou ruskou agresi vůči jednomu ze členů NATO.

Přečíst článek
F-35 Lightning

Nákup stíhaček F-35 bude ekonomičtější a efektivnější než jiné varianty, uvedl Řehka

Nákup letounů páté generace F-35 by podle náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky byl ekonomičtější a efektivnější než jiné varianty. Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky by akvizice byla výrazným krokem ke zvyšování bojeschopnosti české armády. Česko nyní jedná s USA o koupi 24 amerických letounů F-35. Ministerstvo obrany by mělo finální výsledek vyjednávání představit vládě v řádech týdnů. Kabinet následně rozhodne o jejich nákupu.

Přečíst článek
Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Tchaj-wan zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že do cvičení je kromě letadel zapojeno rovněž osm lodí.

Přečíst článek
F-35 Lightning

Jednání o nákupu amerických letounů F-35 je ve finále, prozradila Černochová

Vyjednávání o nákupu amerických letounů F-35 je ve finále. V řádech týdnů by měl být výsledek představen vládě a předsedům parlamentních stran, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Přečíst článek
Britská zbrojovka BAE zaplatí 5,6 miliardy dolarů za americkou firmu Ball Aerospace

Britská zbrojovka BAE koupí za miliardy dolarů amerického výrobce vojenské techniky

Největší britská zbrojovka BAE Systems se dohodla, že zaplatí zhruba 5,55 miliardy dolarů (123 miliard korun) za převzetí americké společnosti Ball Aerospace, která je divizí firmy Ball. Společnost Ball Aerospace podle agentury DPA podniká například v oblasti elektroniky pro stíhačky, válečné lodě a raketové systémy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme