Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon - informace o tématu

Temu, Shein

Rok 2024: Temu a Shein útočí. Konkurenční boj v rychlé módě přitvrdí

Jak ustát útok asijských predátorů? Tak zní klíčová otázka obchodníků s rychlou módou pro rok 2024. Jejich obor navíc ještě zrychluje. Zatímco poptávka spotřebitelů zaznamenává od pandemie covidu výkyvy, na tradiční západní hegemony - řetězce Zara a H&M - se valí konkurence z Číny, která už zapustila kořeny v Evropě i ve Spojených státech. Elektronické obchodování boří estetická pravidla a generace Z si na kolotočové nákupní šílenství s nízkými cenovkami rychle zvyká.

Přečíst článek
Amazon, ilustrační foto

To bude ještě masakr. Sociální nákupy z Číny válcují západní internetové obchody

Přečíst článek

Na Přerovsku vyrostlo nové distribuční centrum Amazonu. Na střeše má obří solární elektrárnu a zaměstnancům pomáhají roboti

Přečíst článek
Sekáč Vinted i luxusní značky odhalují padělky. Okem i skrze umělou inteligenci

Sekáč Vinted i luxusní značky odhalují padělky. Okem znalce, ale také pomocí umělé inteligence

Je to nekonečná hra na kočku a myš, připodobňují lidé z módního byznysu odchytávání padělků. Společnost Vinted provozující tržiště s módou z druhé ruky nyní zavádí službu ověřování dražších položek. Zkoumat je mají experti v Hamburku. To nedávno spuštěný americký TikTok Shop už spoléhá při odhalování fejků na umělou inteligenci.

Přečíst článek
Amazon zkouší ve skladech humanoidní roboty, zaměstnanci se bojí o práci

Vezmou humanoidní roboti lidem práci? Amazon je začal testovat ve svých skladech

Americký gigant Amazon představil novinku. Ve svých skladech začal testovat roboty, kteří mají čtyři končetiny a jsou schopni chůze připomínající lidské pohyby. Internetový prodejce podle stanice BBC tvrdí, že roboti uvolní zaměstnancům ruce k dalším činnostem pro větší spokojenost zákazníků. Odbory ale oponují, že firma se ke svým zaměstnancům už delší dobu chová jako k robotům a že humanoidní stroje nahradí člověka.

Přečíst článek
Projekt Kuiper. Amazon vyslal do vesmíru první družice, které mají svět připojit k internetu.

Musk si to rozdá s Bezosem na poli satelitního internetu

Vesmírné závody mají mnoho disciplín. Vedle soutěže o to, kdo přistane dřív na Měsíci či rovnou na Marsu, soutěží světoví miliardáři i v tom, kdo světu nabídne lepší satelitní internet. Náskok si udržuje Elon Musk se svým projektem Starlink. Odhodlání ho dotáhnout má ale Jeff Bezos z Amazonu s projektem Kuiper. Amazon v pátek večer středoevropského času vyslal do vesmíru první prototypy družic, které otestují "terén".

Přečíst článek
Je to tady. Federální obchodní komise v USA podala žalobu na Amazon

Federální obchodní komise v USA podala žalobu na Amazon. Připojilo se téměř dvacet států USA

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Amazon investuje do startupu s AI čtyři miliardy dolarů

Další vzpruha pro AI. Amazon investuje do startupu čtyři miliardy dolarů

Americká internetová společnost Amazon investuje až čtyři miliardy dolarů (téměř 92 miliard korun) do start-upu Anthropic, čímž získá klíčového partnera v oblasti generativní umělé inteligence (AI).

Přečíst článek
Americká FTC příští týden podá žalobu na Amazon

Spojené státy vyráží do boje proti technologickým gigantům. Komise FTC podá žalobu na Amazon

Americká Federální obchodní komise (FTC) podá v úterý dlouho očekávanou žalobu na internetového prodejce Amazon. Zahájí tak nejnovější fázi snahy Spojených států omezit tržní sílu velkých technologických společností.

Přečíst článek
Amazon, ilustrační foto

Eurokomisaři představili nová pravidla pro šest technologických gigantů

Evropská komise zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA.

Přečíst článek
Amazon zahladil loňské ztráty, přehoupl se do miliardových zisků

Amazon zahladil loňskou obří ztrátu, přehoupl se do miliardových zisků

Americký internetový prodejce Amazon ve druhém čtvrtletí letošního roku hospodařil se ziskem 6,7 miliardy dolarů (148,1 miliardy Kč) po ztrátě dvě miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Tržby se zvýšily o 11 procent na 134,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Amazon a Apple zaplatí ve Španělsku miliardové pokuty. Jejich vzájemná dohoda prodražila Španělům iPhony

Španělský antimonopolní úřad v úterý vyměřil americkým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkovém objemu 194,1 milionu eur (zhruba 4,6 miliardy korun), a to kvůli omezování hospodářské soutěže v internetovém prodeji zařízení Applu ve Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Apple dominuje žebříčku inovací. Následuje Tesla a Amazon

Mezi dvaceti nejinovativnějšími firmami světa je 15 ze Spojených států a jen dvě z Evropy. Na vzestupu jsou čínské společnosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Obraz 🎨🖌 Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve Vídni vydražil za 30 milionů eur 💶 (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Ceny ropy 🛢 klesají 📉 kvůli zmírnění napětí na Blízkém východě a slabší aktivitě amerických podniků. Větším ztrátám brání pokles zásob ropy ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent ztrácí o 0,5 procenta na 87,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisuje 0,7 procenta a prodává se lehce nad 82,80 dolaru za barel.

Česká skupina lékáren Pilulka 💊 loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů.

Číst více
Pražská burza po dvou růstových dnech nepatrně oslabila. Index PX poklesl o 0,08 procenta na 1563,57 bodu. I tak ale zůstává na nejvyšších hodnotách od léta 2008. Dnes se dařilo akciím pojišťovny VIG i skupiny Erste, naopak v oslabování pokračovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon 📝 uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka. Číst více
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení. Číst více
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme