Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fúze a akvizice. Velké změny téměř v přímém přenosu

Výrobce tyčinek Mars kupuje za 534 milionů liber britskou čokoládovnu

Obří cukrářská akvizice. Výrobce tyčinek Mars kupuje za 534 milionů liber britskou čokoládovnu

Americký výrobce cukrovinek Mars se dohodl na převzetí britské čokoládové společnosti Hotel Chocolat za 534 milionů liber, zhruba 15 miliard korun. Oznámila to podle serveru BBC firma Hotel Chocolat, které by mělo převzetí pomoci v zahraniční expanzi.

Přečíst článek
Ruský miliardář Lisin prodal železničního nákladního dopravce Freight One

Obří dopravní akvizice v Rusku. Miliardář Lisin prodal společnost Freight One

Ruský miliardář Vladimir Lisin prodal společnost Freight One, která se řadí mezi největší ruské provozovatele nákladní železniční dopravy, majitelům společnosti SG-Trans. Druhý ze jmenovaných podniků je největším ruským přepravcem zkapalněného ropného plynu (LPG), uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Evropská komise schválila Křetínského firmě CMI převzetí francouzského vydavatelství Editis

Eurokomisaři schválili Křetínskému převzetí francouzského vydavatelství Editis

Evropská komise schválila smlouvu o převzetí francouzského vydavatelství Editis firmou Czech Media Invest českého miliardáře Daniela Křetínského. Editis je po Hachette Livre druhé největší vydavatelství ve Francii.

Přečíst článek
Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží

Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží

Investiční skupina Penta kupuje prostřednictvím Penta Real Estate firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. Spojení firem posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách. Transakci antimonopolní úřad posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tedy vydá do 20 dnů.

Přečíst článek

Stellantis ladí detaily transakce za víc než miliardu dolarů

Stellantis se snaží posílit svou pozici v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě. Před podpisem je koupě pětinového podílu v jednou z tamních výrobců elektromobilů. Rozhodně nebude nakupovat levně, půjde o transakci v hodnotě převyšující miliardu dolarů.

Přečíst článek
Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Další ropný mega deal. Chevron koupí za 53 miliard dolarů konkurenční firmu Hess

Americká ropná společnost Chevron koupí menšího konkurenta Hess. Hodnota transakce, která se uskuteční formou výměny akcií, činí 53 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Hess má významná aktiva v Guayaně a v těžbě z břidlic ve Spojených státech. Akcie Chevronu v reakci na oznámení ztrácejí v premarketu kolem tří procent.

Přečíst článek
Michal Strnad, majitel CSG

Mnohamiliardový obchod Czechoslovak Group. Strnadova zbrojovka kupuje muniční divizi americké Vista Outdoor

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) kupuje od americké firmy Vista Outdoor její muniční divizi Sporting Products, jejíž součástí je řada značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů ve Spojených státech. Cena obchodu je 1,91 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 45 miliard korun.

Přečíst článek
Microsoft dokončil převzetí Activision Blizzard za 69 miliard dolarů

Největší transakce v historii Microsoftu je hotova. Firma převzala Activision Blizzard

Americká softwarová společnost Microsoft dokončila dohodu o převzetí vývojáře her a vydavatele interaktivního zábavního obsahu Activision Blizzard v hodnotě 69 miliard dolarů (1,6 bilionu korun).

Přečíst článek
Soukupovo mediální impérium tahá z bryndy investor s pohledávkami Čermák

Soukup přišel o půlku Barrandova a spol. Propadla moravskému obchodníkovi s dluhy

Poloviční podíl ve společnosti Empresa Media, která vlastní Barrandov Televizní Studio nebo vydává časopisy Týden a Instinkt, získal od Jaromíra Soukupa majitel firmy Servis-24 Jan Čermák. Zároveň se stal druhým jednatelem Empresy vedle Soukupa. Pro všechny důležité kroky bude nyní potřeba podpisu obou jednatelů. Vyplývá to z notářských zápisů transakcí. Hodnotu transakce ani jedna strana nezveřejnila.

Přečíst článek
Daniel Křetínský

Síkela viní Křetínského. Využívá svá média ke kritice převzetí NET4GAS, uvedl ministr

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela viní miliardáře Daniela Křetínského, že využívá svá mediální aktiva ke kritice převzetí provozovatele plynovodů NET4GAS českou vládou, uvedl list The Financial Times. Křetínského Energetický a průmyslový holding v reakci uvedl, že obvinění vznesená Síkelou odmítá a že plně respektuje nezávislou redakční politiku.

Přečíst článek
Elektřina, ilustrační foto

Investiční společnost Brookfield koupí za stovky miliard australského dodavatele energií

Australský regulátor schválil nabídku konsorcia vedeného kanadskou investiční společností Brookfield na koupi společnosti Origin Energy v hodnotě 15,4 miliardy australských dolarů (228,2 miliardy korun), uvedla agentura Reuters. Origin Energy je druhý největší australský producent elektřiny, prodává také zemní plyn.

Přečíst článek
Reklama

News box

Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme