Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Třetí přímá volba prezidenta. Ve finále Pavel porazil Babiše

Česká ambasáda v Abú Zabí, kde mohou volit Češi v SAE.

Český volič v Abú Zabí: Volební místnost je spíš obývák, chybí řada krajanů z Dubaje

Ve Spojených arabských emirátech není hlasovací místo ve městě s jednou z největších komunit krajanů v zahraničí – v Dubaji. Hlasovat se může pouze na velvyslanectví v hlavním městě Abú Zabí vzdáleném asi hodinu a půl jízdy autem. Kvůli tomu – a také neexistenci korespondenční volby – si řada Čechů v Dubaji hlasovací finále ostře sledovaného souboje mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem nechala ujít, píše zvláštní zpravodaj serveru newstream.cz Zdeněk Pečený, který v prvním kole volil v Londýně.

Přečíst článek

FOTOGALERIE: Předvolební atmosféra v obrazech: Tisíce příznivců, tvrdé vzkazy i jízda tramvají

Předvolební kampaně dvou finalistů prezidentské volby skončily, v následujících hodinách po otevření volebních místností se ukáže, zda a jak na voliče zapůsobily. Petr Pavel i Andrej Babiš využili většinu času pro setkání s příznivci, zejména Babišovy mítinky ale navštěvovali i jeho odpůrci s nelichotivými vzkazy. Jak vypadala předvolební atmosféra v Česku v posledních dnech? Podívejte se na fotogalerii.

Přečíst článek
Debata prezidentských kandidátů Andreje Babiše (vpravo) a Petra Pavla (vlevo) v televizi Nova s moderátorem Reyem Korantengem.

Rezignovaný Babiš jako by počítal s porážkou, míní politolog

Debatu Andreje Babiše (ANO) a Petra Pavla v televizi Nova neprovázely výraznější střety obou prezidentských kandidátů. Předseda hnutí ANO působil podle politologa Lubomíra Kopečka rezignovaně a zřejmě počítá s minimální šancí na vítězství. Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu uvedl, že oběma politikům nezbylo vzhledem k vyhrocené společenské atmosféře nic jiného, než k poslední televizní diskusi před druhým kolem přistoupit mírumilovnějším způsobem.

Přečíst článek
Poslední televizní debata mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (vpravo).

Babiš, nebo Pavel? Česko začne rozhodovat o tom, kdo vystřídá Zemana

Voliči budou v pátek a v sobotu rozhodovat o tom, zda se čtvrtým českým prezidentem stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Lístky pro druhé kolo volby dostanou lidé před hlasováním až ve volební místnosti.

Přečíst článek
V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Víte, co je nejzajímavější částí prezidentských voleb? Jsou to podle vás televizní debaty? Osobní útoky kandidátů, pokrmy z marketingových kuchyní? Či konečný výsledek? Chyba lávky, ani jedno z toho. Tím nejzajímavějším, elektrizujícím, co na volbách nejvíc přitahuje, je napětí. Nejzajímavější pasáží proto bude několik hodin poté, kdy se v sobotu ve čtrnáct hodin zavřou volební místnosti. V tom okamžiku začnou pomyslné dostihy.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman

Zeman si od Čechů vysloužil „stoličku“. Jako morální autorita téměř propadl

Prezident Miloš Zeman si při hodnocení jako ve škole vysloužil od Čechů za své desetileté působení v roli hlavy státu čtyřku. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research.

Přečíst článek
Kandidát na prezidenta Petr Pavel se setkal s občany před druhým kolem voleb, 19. ledna 2023, Masarykovo náměstí, Ostrava

Fake news o úmrtí Petra Pavla šetří policie

Policie se zabývá dezinformacemi o úmrtí prezidentského kandidáta Petra Pavla, které odkazují na falešný web a údajné prohlášení jeho mluvčí. Pavel na Twitteru uvedl, že žije a vyzval voliče, aby odmítli špinavosti v nadcházejícím druhém kole voleb.

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Petr Pavel na setkání s občany před druhým kolem prezidentských voleb, 20. ledna 2023 v Brně.

Favoritem sázkovek je Pavel s extrémně nízkým kurzem. Asi jako když Sparta hraje s Horní Dolní

Rozdíl v sázkových kurzech mezi prezidentskými kandidáty znovu vzrostl. Bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel má dnes na vítězství kurz 1,04:1, předseda hnutí ANO Andrej Babiš u bookmakerů dál oslabil a na jeho případnou výhru se nabízí kurz 12:1. Vyplývá to z informací tuzemských sázkových kanceláří na webech..

Přečíst článek

Babišův marketingový „guru Mára” Prchal dostal kvůli neetické kampani vyhazov z profesního sdružení ADC

Sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club Czech Republic (ADC) vyloučilo ze svých řad Marka Prchala, který pracuje pro předsedu ANO a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. Jeho kampaň před nadcházejícím druhým kolem prezidentských voleb považuje sdružení za neetickou. Uvedlo to na svém webu. Je to první vyloučení člena za 30 let fungování ADC.

Přečíst článek
Petr Pavel (vlevo) a Andrej Babiš v televizní debatě.

Komunistická minulost a pře o válku. Pavel s Babišem ale chtějí spojovat

Oba prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) chtějí spojovat rozdělenou společnost. Řekli to v televizní debatě televize CNN Prima News. Poté se stejně jako v předchozích diskusích přeli o válce. Mluvili pak také o své minulosti, víře či o bezpečnostních otázkách. Armádní generál ve výslužbě Pavel přinesl svému protikandidátovi, lídrovi opozičního hnutí ANO Babišovi zarámovaný článek o kolektivní obraně v NATO. Narážel tak na Babišovo vyjádření v nedělní debatě. Opoziční politik prohlásil, že že by případně neposlal jako prezident vojáky na pomoc napadenému Polsku a Pobaltí.

Přečíst článek
Petr Pavel, kandidát na prezidenta, apeloval na voliče, aby přišli volit.

Pavel apeloval na lidi, aby volili. Závěr kampaně si začal užívat

Kandidát na prezidenta Petr Pavel věří, že účast ve druhém kole prezidentské volby bude vyšší než v kole prvním. Je podle něj potřeba apelovat na voliče, aby k volbám přišli, pokud jim skutečně záleží na tom, jak bude Česko do budoucna vypadat. Pavel to dnes řekl novinářům na odpolední tiskové konferenci.

Přečíst článek

News box

Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme