Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zeman si od Čechů vysloužil „stoličku“. Jako morální autorita téměř propadl

Prezident Miloš Zeman
Profimedia.cz
 ČTK

Prezident Miloš Zeman si při hodnocení jako ve škole vysloužil od Čechů za své desetileté působení v roli hlavy státu čtyřku. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research.

Reklama

Z jednotlivých oblastí získal nejlepší průměrnou zámku 3,4 za podporu tuzemských podnikatelů, naopak nejhorší průměrnou známku - čtyřku dostal za výběr svých nejbližších spolupracovníků a za roli morální autority. V březnu Zemana na Hradě vystřídá buď bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, anebo předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Vítěz druhého kola prezidentských voleb bude znám v sobotu.

Slezané jsou k Zemanovi shovívavější

„Nejlepší průměrné hodnocení má Zeman od občanů Ústeckého a Moravskoslezského kraje, kde by si vysloužil průměrně trojku. Nejhorší hodnocení má Zeman naopak u obyvatel Prahy a Královéhradeckého kraje,“ uvedl spoluautor průzkumu Michael Bouška.

Prezident Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové.

Kajínek, Balák a nyní Nečasová. Zeman udělil další kontroverzní milost

AKTUALIZOVÁNO. Prezident Miloš Zeman udělil Janě Nečasové milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Hlava státu podle ní odpustila podmíněně odsouzené manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) zkušební dobu. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Přečíst článek

Kromě hodnocení zajímaly autory průzkumu i kroky, které hodnotí veřejnost negativně či naopak pozitivně. Kladně hodnotí například podporu Ukrajiny, prezidentovy rétorické schopnosti, jmenování představitelů do funkcí či zahraniční politiku. Naopak negativně vnímají lidé aroganci, vulgární vyjadřování, chování, ale také podporu Ruska nebo Číny. Respondenti zmiňovali rovněž výběr spolupracovníků, udělování milostí či konzumaci alkoholu.

Průzkum také zjišťoval, zda Zeman hájil zájmy lidí. Polovina respondentů uvedla, že nehájil, zhruba pětina si myslí, že Zeman jejich zájmy zastupoval a zbytek respondentů se nepřiklonil k ani jedné z variant. Zastupování svých zájmů Zemanem vnímají nejvíce voliči ANO, KSČM a SPD. Více než třetina voličů těchto tří stran podle Boušky uvedla, že Zeman zastupoval právě jejich zájmy. „Pro srovnání, jen dvě procenta voličů koalice Spolu vnímají, že Zeman zastupoval také jejich zájmy,“ doplnil.

Lednového průzkumu se zúčastnilo 1326 respondentů starších 18 let.

Petr Pavel, kandidát na prezidenta, apeloval na voliče, aby přišli volit.

Pavel apeloval na lidi, aby volili. Závěr kampaně si začal užívat

Kandidát na prezidenta Petr Pavel věří, že účast ve druhém kole prezidentské volby bude vyšší než v kole prvním. Je podle něj potřeba apelovat na voliče, aby k volbám přišli, pokud jim skutečně záleží na tom, jak bude Česko do budoucna vypadat. Pavel to dnes řekl novinářům na odpolední tiskové konferenci.

Přečíst článek

Prezidentský kandidát Petr Pavel na setkání s občany před druhým kolem prezidentských voleb, 20. ledna 2023 v Brně.

Favoritem sázkovek je Pavel s extrémně nízkým kurzem. Asi jako když Sparta hraje s Horní Dolní

Rozdíl v sázkových kurzech mezi prezidentskými kandidáty znovu vzrostl. Bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel má dnes na vítězství kurz 1,04:1, předseda hnutí ANO Andrej Babiš u bookmakerů dál oslabil a na jeho případnou výhru se nabízí kurz 12:1. Vyplývá to z informací tuzemských sázkových kanceláří na webech..

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme