Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Leaders

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump musí zaplatit obří pokutu. Jde o drtivou porážku, míní americká média

Pokuty v celkové výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun) uložil newyorský soudce bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho firmám v kauze zveličování hodnoty majetků v komunikaci s bankami či pojišťovnami. Rozhodnutí soudce Arthura Engorona také exprezidentovi zakazuje na tři roky vést ve státě New York jakýkoli podnik včetně jeho vlastní firmy Trump Organization.

Přečíst článek
Bezos prodal obří balík akcií Amazonu. Na snímku se svojí snoubenkou Lauren Sánchezovou.

Bezos prodal obří balík akcií Amazonu. A ušetřil na daních

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos prodal obří balík akcií podniku. A přesunem z Washingtonu na Floridu ušetřil na dani z prodeje víc než čtvrt miliardy dolarů.

Přečíst článek
Estonská premiérka Kaja Kallasová

Problém kvůli sovětským památníkům. Rusové vydali zatykač na estonskou premiérku

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele. Podle agentury TASS to uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj jsou důvodem zařazení na seznam hledaných osob jejich „nepřátelské kroky vůči historické paměti“ i Rusku jako takovému. Portál Nastojaščeje vremja dává věc do souvislosti s odstraňováním sovětských památníků v Pobaltí po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Kallasová uvedla, že se nenechá umlčet a bude dále podporovat Ukrajinu.

Přečíst článek
Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Patří k nejvýraznějším českým tvářím v Evropském parlamentu a po prvním, jak on sám říká „překvapivým“ zvolení se bude Alexandr Vondra ucházet o české hlasy jako lídr kandidátky vládní koalice Spolu. A jako takový zcela jistě bude patřit k vůdčím postavám příštího parlamentu. „Hlavními tématy voleb bude bezpečnost a pak sociální a ekonomické dopady Green Dealu,“ myslí si místopředseda ODS. Co považuje za své hlavní úspěchy na evropské půdě? A jak může Evropa uspět v sílící globální konkurenci?

Přečíst článek
Chorvatský premiér Andrej Plenković, slovinský premiér Robert Golob, irský premiér Leo Varadkar, finský premiér Petteri Orpo, bulharský premiér Nikolaj Denkov, německý kancléř Olaf Scholz a lucemburský premiér Luc Frieden (zleva) hovoří během kulatého stolu na summitu EU v Bruselu ve čtvrtek 1. února 2024.

Dlouhodobý rozpočet by měl být pružnější

Po jednání s členskými státy EU dosáhli poslanci Evropského parlamentu dohody o revizi dlouhodobého rozpočtu EU, která řeší nepředvídané problémy, jako je ruská invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek
Nový finský prezident Alexander Stubb

Finové si zvolili nového prezidenta. Ten je pro úzkou spolupráci s NATO

Novým finským prezidentem se stane bývalý premiér Alexander Stubb. Jeho soupeř, někdejší ministr zahraničí Pekka Haavisto, ve druhém kole prezidentských voleb uznal porážku. Podle konečných výsledků získal Stubb 51,6 procenta hlasů, zatímco Haavisto obdržel 48,4 procenta hlasů. Volební účast činila 70,7 procenta, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek
Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka: Technická tradice a vzdělání dává Česku šanci prosadit se ve výrobě čipů

Česko má šanci se výrazně prosadit v polovodičovém průmyslu, tedy ve vývoji a výrobě čipů i navazujících oborech. „Je to příležitost, která se objeví jednou za století,“ tvrdí v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden vyvrací problémy s pamětí. Jsem nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu, tvrdí

Americký prezident Joe Biden uvedl, že jeho paměť je v pořádku a že je nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu. Řekl to v reakci na zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Hura o tom, jak nakládal s tajnými dokumenty. Hur v ní mimo jiné poznamenal, že Bidenova paměť byla „značně omezená“, když byl dotazován členy jeho týmu.

Přečíst článek
Oleksandr Syrskyj

Změna ve vedení ukrajinské armády. Zalužnyj, jeden z hlavních mužů války, končí

Dosavadního hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného vystřídal ve funkci nynější velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se předtím se Zalužným sešel.

Přečíst článek
Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential

Chytří nakupují ve špatných časech. A horší časy pro bytový trh skončily, říká šéf Skansky Michálek

Ceny bytů půjdou nahoru, a to není jen domněnka developerů, říká Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential. Nasvědčují tomu všechny parametry, ať už jde o malou nabídku nových bytů, ožívající se poptávka či stále vysoké ceny výstavby. Nejhorší je podle Michálka nelepšící se situace s povolovacím řízením staveb. To je nejen podle něj stále velmi zdlouhavé a komplikované, prodražuje výstavbu a způsobuje nedostatek nových bytů na trhu. „Nevidím světýlko na konci tunelu,“ říká Michálek.

Přečíst článek
Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson

Tucker Carlson opustil Rusko. Měl zájem i o rozhovor se Zelenským, Kyjev však mlčí

Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson opustil Rusko, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým udělal rozhovor. Podle serveru CNBC měl kontroverzní Američan zájem i o rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kyjev však v této otázce neposkytl žádné stanovisko.

Přečíst článek

News box

Americké bance Bank of America (BofA) v prvním čtvrtletí 📉 klesl zisk meziročně na 6,7 miliardy dolarů (asi 159 miliard korun) z 8,2 miliardy. Slabší výsledek vykázala spotřebitelská divize a banka odepsala více úvěrů, zejména u kreditních karet. Investiční banka Morgan Stanley zisk v prvních třech měsících roku naopak 📈 zvýšila na 3,4 miliardy dolarů ze tří miliard ve stejném období loni. Pomohlo jí oživení v investičním bankovnictví.
Životní úroveň vlastní domácnosti 👍 hodnotí pozitivně téměř tři pětiny Čechů. Naproti tomu hospodářskou situaci země považuje za dobrou jen 14 procent obyvatel. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s výsledky z loňského podzimu se hodnocení téměř nezměnilo.
Společnost Aures Holdings, která provozuje například autobazary AAA Auto a Mototechna, 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí prodej vozidel meziročně o 12 procent na rekordních téměř 26 tisíc automobilů. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekla generální ředitelka Aures Holdings Karolína Topolová. S růstem prodejů o zhruba desetinu počítá firma i za celý probíhající rok.
Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 6️⃣7️⃣ procent zaměstnanců. V Praze byl důstojný hrubý příjem kvůli vyšším nákladům loni na 47 718 korunách.  Číst více
Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo 9️⃣0️⃣ procent. Oznámila to dnes mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Výsledky musí ještě potvrdit soud.
Ruskou divadelní režisérku Jevgeniji Berkovičovou a dramaturgyni Světlanu Petrijčukovou ruské úřady zapsaly na 📜 seznam teroristů a extremistů. Informoval o tom portál Nastojaščeje vremja. Režisérka a dramaturgyně jsou už téměř rok ve vazbě. 
Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na seznam 4️⃣5️⃣ návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA). Číst více
Americký softwarový gigant Microsoft investuje 1️⃣,5️⃣ miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun) do společnosti G42, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a sídlí ve Spojených arabských emirátech. Microsoft díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl a zajistí si jedno křeslo v její správní radě. Číst více
Řečtí novináři dnes vstoupili do 24hodinové  stávky na protest proti nízkým mzdám a rostoucím životním nákladům. V rámci stávky se v televizi a rozhlase nevysílají žádné zprávy a zpravodajské portály neaktualizují svůj obsah. 
Bezpečnostní počítačová firma Avast  nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba 100 milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
Reklama
Reklama
Doporučujeme