Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Leaders

Musk má další cíl. Trumpovo znovuzvolení. Peněžní ani osobní podporou nešetří

Miliardář Elon Musk, který patří mezi největší podporovatele republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, vystoupí na několika akcích v Pensylvánii. Oznámil to dnes na sociální síti X, kterou vlastní. Pensylvánie je považována za jeden z klíčových států, které budou mít na výběr nového šéfa Bílému domu významný vliv.

Přečíst článek
Všichni obvinění v kauze zakázek DPP jsou stíháni na svobodě

Všichni obvinění v kauze zakázek DPP jsou stíháni na svobodě

Všichni obvinění v kauze veřejných zakázek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) jsou stíháni na svobodě. Dozorující státní zástupce Adam Borgula uvedl, že v případu nebude podávat návrh na vazbu. Policie v pondělí obvinila 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek v DPP, mimo jiné na bezpečnostní systém metra.

Přečíst článek
Petr Witowski, generální ředitel DPP

David Ondráčka: Zatýkání v DPP. Zas a znova a pořád dokola

Nový, aktuální zátah policie a zatýkání manažerů největší městské firmy v Česku, dopravního podniku 100% vlastněného Prahou, se stává takovým folklórem. Je to horký politický brambor, který přeskakuje z ruky do ruky a stále vpřed. Situace vyžaduje radikálnější řešení. Jaké? To prozrazuje protikorupční expert David Ondráčka.

Přečíst článek
Šéf německé automobilky BMW Oliver Zipse

Pokud Evropa nezruší zákaz spalovacích motorů, Čínu nikdy nezastavíme, uvedl šéf BMW

Pokud chce Evropská unie zmírnit závislost na Číně, musí zrušit plán zakázat od roku 2035 nová auta se spalovacím motorem. Na mezinárodním autosalonu v Paříži to řekl šéf německé automobilky BMW Oliver Zipse. Evropské země jsou mimo jiné značně závislé na čínském dodavatelském řetězci u baterií pro elektromobily.

Přečíst článek
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali ekonomové Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson

Nobelovu cenu za ekonomii získali vědci z USA

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali ekonomové Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson působící ve Spojených státech, a to za výzkum vlivu institucí na prosperitu. Oznámila to švédská Královská akademie věd. Po týdnu tak skončilo vyhlašování letošních nositelů tohoto prestižního ocenění, kdy byli postupně zveřejňováni laureáti cen za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír.

Přečíst článek
Seznam.cz

Lukačovič: IPO Seznamu byl nejblbější nápad mého života

Vlastník internetové firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič již neuvažuje o umístění části akcií na burzu. Úvahy o IPO (Initial Public Offering - první veřejná nabídka akcií) v srpnu zmínil v článku na neveřejné síti Patreon, podle něj šlo jen o sondování trhu. Na Patreonu nyní uvedl, že IPO byl „nejblbější“ nápad jeho života.

Přečíst článek
Kouč Marian Jelínek

Kouč Marian Jelínek: Starejme se co nejvíc o své nejbližší domovy. Těmi jsou moje tělo, moje mysl, moje duše

Marian Jelínek je mentální kouč. To není úplně běžná profese. Marian pomáhá sportovcům a vrcholovým manažerům projít světem bez ztráty kytičky. Na uplynulé olympiádě měl několik svěřenců, které se snažil mentálně naladit k vrcholným výkonům. Stres, očekávání okolí, neustálá sebereflexe. Pro běžného člověka je to denní chleba, ale pro lidi na špici je to násobné. Je vlastně nějaký recept, jak zvládat tlak okolního prostředí? Marian Jelínek ho našel a dlouhá leta přednáší a vkládá do duší, jak se s ním vypořádat. „Poznat sám sebe a umět se sebou pracovat,“ říká Jelínek. Je to ale složitější. Každý z nás má v sobě nános výchovy minulých generací, a také někoho druhého. Své druhé já. Jak se s ním vypořádat? Jak se stát svobodným člověkem v moderním světě? Je to o jídle, je to o vztazích, říká uznávaný kouč v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB, z něhož nabízíme ukázku.

Přečíst článek
Toshiyuki Mimaki, prezident organizace Nihon Hidankjó

Nobelovu cenu za mír získala japonská organizace, která usiluje o svět bez jaderných zbraní

Letošním držitelem Nobelovy ceny za mír je japonská organizace Nihon Hidankjó usilující o svět bez jaderných zbraní. Oznámil to norský Nobelův výbor, který ocenění uděluje. Organizace, sdružující lidi, kteří přežili jaderné útoky na města Hirošima a Nagasaki, se podle výboru snaží zabránit hrozbě, která může zničit celý svět. Šéf organizace Tošijuki Mimaki zareagoval slovy, že dosáhnout úplné likvidace nukleárních zbraní je možné.

Přečíst článek
Nobelovu cenu za literaturu získala Han Kang

Nobelovu cenu za literaturu získala Han Kang

Nobelovu cenu za literaturu letos získala jihokorejská spisovatelka Han Kang, oznámil tajemník Švédské akademie Mats Malm. Akademie ocenila její „intenzivní poetickou prózu, která konfrontuje historická traumata a odhaluje křehkost života“. V češtině vyšly její knihy Vegetariánka, Kde kvete tráva, Bílá kniha či Neloučím se navždy. Mezi jihokorejskými autory je Han Kang první, která Nobelovu cenu za literaturu získala.

Přečíst článek
Ředitel BIS Michal Koudelka

Šéf BIS Koudelka: Čína se tváří jako přítel, ale usiluje o úpadek demokracie

Čína se snaží navenek působit jako přítel a atraktivní partner západních zemí, usiluje ale o úpadek demokracií a světový řád založený na úspěchu totalitních států. Na dnešní konferenci ve Sněmovně o rizicích ekonomické a technologické závislosti na Číně to řekl ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Čína podle Koudelky cestě za svým cílem být dominantní ekonomickou silou podřizuje všechno.

Přečíst článek
Ratan Tata

Zemřel bývalý šéf indického konglomerátu Tata

Ve věku 86 let dnes zemřel Ratan Tata, bývalý šéf indického konglomerátu Tata. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti.

Přečíst článek

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme