Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další várka „řopíků“ na prodej. Stát za ně chce pár tisíc

Další várka řopíků na prodej.
Se svolením ÚZSVM
Petra Jansová

Malé betonové „pevnůstky“ jsou rozesety po celém Česku. A ten, kdo si je chce koupit, nemusí ani sahat hluboko do kapsy. Stejně jako u běžných nemovitostí se i u takzvaných řopíku odvíjí cena od lokality a velikosti pozemku. Setkat se tak můžeme s objekty i za stovky tisíc.

Reklama

Vojenské bunkry se těší velkému zájmu, zpravidla si je pořizují nadšenci vojenské historie. A tak většina řopíků (označení vzniklo ze zkratky Ředitelství opevňovacích prací, které výstavbu lehkého pohraničního opevnění ve 30. letech 20. století zadávalo - pozn. red) nabízených v elektronické aukci na webu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových si svého majitele najde, přestože je velmi obtížné najít železbetonové pevnůstce nějaké praktické využití. Zpravidla k ní ani nevede žádná přístupová cesta.

Ceny se pohybují od několika tisíc až po stovky tisíc korun v závislosti na stavu objektu, lokalitě, nebo vlastnictví pozemku pod stavbou,“ upřesňuje Michaela Tesařová, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Velký zájem podle ní vyvolal například prodej řopíku v Mradicích, kdy se díky 66 příhozům v aukci navýšila minimální cena 97 400 na téměř 260 tisíc korun, či prodej řopíku v Kračíně. V průběhu této aukce padlo 19 příhozů, které navýšily minimální cenu 51 tisíc korun na výsledných 307 tisíc korun.

Doposud nejdražší prodanou nemovitostí byl objekt těžkého opevnění v Šilheřovicích na Opavsku, který nový majitel získal za 499 tisíc korun.

Inspirováni tradičními rybářskými boudami navrhli architekti ze studia A111 na břehu rybníka, zasazeného v malebné krajině Vysočiny, malou chatu. Její velikost limituje legislativa.

FOTOGALERIE: Jak to dopadne, když si Čech postaví chatu? Podívejte se

Češi byli, jsou a asi i budou národem chatařů a chalupářů. Potřebu mít klidné útočiště, kam lze prchnout před hektickým životem ve městě, je v nás hluboce zakořeněna. Některé rekreační nemovitosti jsou obzvláště povedené. Podívejte se na náš výběr.

Přečíst článek

České moře? Ne Slapská přehrada

Slapy táhnou. Dvoupokoják vyjde i na 13 milionů, chatky v kopcích ale zlevnily

Za téměř totožnou cenu jako v Praze se kupuje metr čtvereční v nově postaveném apartmánu na Slapech. Oblast, která o víkendu připomíná spíš pražský Václavák, zkrátka dlouhodobě patří k áčkovým lokalitám, kde se ceny nemovitostí pohybují nad celorepublikovým průměrem.

Přečíst článek

Letní sídlo od ateliéru DDAANN.

Chalupa v moderním kabátě pojme tři generace

Na utajovaném místě uprostřed středočeských luk a lesů stojí zajímavý dům. Navrhl ho pražský architektonický ateliér DDAANN. Tři různě velké hmoty obývají o víkendech a v létě hned tři generace. A všichni zde mají své soukromí.

Přečíst článek

Na bunkru uprostřed polí vyrostla dřevostavba pro turisty

Ticho, klid a výjimečný výhled nabízí experimentální dřevostavba na pohraničním opevnění ve Vratěníně na Znojemsku. Experimentální, protože její autor, architekt Jan Tyrpekl, se snažil minimalizovat náklady.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích jde do dražby s cenovkou 106 milionů. Prodej přitáhne spekulanty, bouří se místní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme