Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha vede exkluzivní jednání o koupi budovy na Václaváku

Praha vede exkluzivní jednání o koupi budovy na Václaváku
ČTK
 ČTK

Komerční banka (KB) bude jednat o prodeji budovy na Václavském náměstí v Praze 1 výhradně s hlavním městem. Důvodem je pro banku výhodná nabídka města. KB rozhodnutí svého představenstva zveřejnila na svém webu.

Reklama

Městští zastupitelé minulý týden schválili usnesení, kterým město bance nabídlo 3,65 miliardy korun. Magistrát plánuje do budovy přestěhovat úředníky ze Škodova paláce v Jungmannově ulici, kde je do roku 2028 v pronájmu. Jednání má být uzavřeno ve druhém čtvrtletí letošního roku.

„Mám velkou radost, že se nám po dlouhodobém vyjednávání podařilo najít vhodné prostory pro fungování samotného magistrátu a lidí pracujících pro město. Dům na Václavském náměstí představuje skvělé řešení svízelné situace - a to končící nájemní smlouvy s majitelem tzv. Škodova paláce. Věřím, že nákup nemovitosti do rukou města je z dlouhodobého hlediska velmi výhodný, a Praha tak najde svůj definitivní domov," uvedl pražský radní Zdeněk Kovářík (ODS).

KB vyzvala letos 12. března k podání nabídek na odkup své společnosti VN42, která vlastní budovu. Přihlásilo se jí několik zájemců. „Představenstvo KB po vyhodnocení obdržených nabídek rozhodlo o zahájení vyjednávání o podmínkách případného budoucího prodeje společnosti VN 42 s předkladatelem nejlepší nabídky, hlavním městem Prahou,“ píše se v oznámení banky. Banka podle dokumentu bude usilovat o uzavření obchodu v letošním druhém čtvrtletí.

Úředníci půjdou z nájmu do vlastního

Dům na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice vyhovuje magistrátu z hlediska kapacity, která je zhruba o třetinu větší než ve Škodově paláci. Vhodná je rovněž lokalita v centru města na křížení všech tří tras metra. Magistrátní úředníci nyní sídlí na několika místech. Velká část z nich, zhruba 1200 z celkových 2200, sídlí ve Škodově paláci, kde městu končí v roce 2028 pronájem. Úředníci se tam nastěhovali za primátora Pavla Béma (ODS). Podmínky nájmu a jeho délka pak byly upraveny za primátorky Adriany Krnáčové (ANO).

V posledním roce zvažovalo vedení Prahy koupi budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici, ale s Českou poštou se nedohodlo. V minulosti se objevil i plán na stavbu nové budovy Na Knížecí, z toho však také sešlo. Vedení města sídlí v budově Nové radnice na Mariánském náměstí.

Praha nekoupí od České pošty její hlavní sídlo v Jindřišské ulici

Praha nekoupí od České pošty její hlavní sídlo v Jindřišské ulici. Nevyhovuje

Praha nakonec nekoupí od České pošty její hlavní budovu v Jindřišské ulici. Pro potřeby magistrátu tam není dost prostoru a modernizace objektu by byla příliš nákladná, uvedl magistrát. Prodejem nemovitostí se pošta snaží stabilizovat své hospodaření. V dřívějším tendru na koupi hlavní budovy v Jindřišské s vyvolávací cenou 1,538 miliardy korun se v závěru loňského roku neobjevil žádný zájemce.

Přečíst článek

Budova České pošty v Jindřišské

Česká pošta vypsala tendr na budovu v Jindřišské za více než 1,5 miliardy

Česká pošta vypsala výběrové řízení na budovu hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím, kterou nikdo nevyužil.

Přečíst článek

Palác Savarin se rekonstruuje.

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Už několik měsíců je jeden z nehonosnějších paláců Na Příkopě zahalen lešením a zelenou sítí. V barokním domě totiž probíhá kompletní rekonstrukce, která by měla být hotová už za rok. V Paláci Savarin po jejím dokončení bude i nadále kasino, ale i restaurace, veřejnosti mají sloužit také další prostory.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mohlo vypadat Metro O.

Vyplatí nebo nevyplatí se nová linka metra? Magistrát to prověří ve studii za 30 milionů

Přečíst článek
Nová Palmovka

Praha plánuje postavit tisíce bytů i nové čtvrti. Pomoci by mohl i soukromý sektor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme