Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi dobývají Kapverdy. Cedule v češtině na letišti jsou běžné

Ilustrační foto
Se svolením Cape Verde Real Estate
Katarína Krajčovičová

K nemovitostem měla Marina Valenzi blízko už v dobách svého mládí. S rodinou svého manžela investovala do prázdných domů na jednom z Liparských ostrovů u Sicílie.

Reklama

Realitami se zabýváte od mládí. První domy, které jste kupovala stály na ostrově Filicudi. Investice se vyplatila. Místo se stalo VIP vyhledávanou destinací. Podobný potenciál jste vycítila i na Kanárských ostrovech?

V roce 2000 se realitní trh na Fuerteventuře teprve začínal rozvíjet a já skutečně vycítila potenciál. A spolu s partnerem jsem se rozhodla otevřít realitní kancelář v Corraleju. Úspěch přišel takřka hned.

Kapverdy jsou realitním rájem

Kdo tehdy do nemovitostí na Kanárech investoval nejčastěji?

Reklama

Přicházeli hlavně klienti z Velké Británie, kteří si byli vědomi vysokého potenciálu investování do tamních nemovitostí.  Věděli, že díky zájmu o Fuenteventuru jim vlastnictví tamních domů zajistí i stabilní výnos. Začaly se stavět velké rezidenční resorty, golfová hřiště, nákupní centra a hotely.

Zažila jste něco jako zlatou horečku. Potenciál Kanárských ostrovů je už vyčerpaný a proto jste se přesunula na Kapverdy?

Pozemky na Fuerteventuře začaly být vzácné. Takže nejenom já, ale i další podnikatelé z Fuentevertury vyrazili objevovat Kapverdské ostrovy s plánem rozšířit tam své podnikání. Takže ano Kapverdy se v našich podnikatelských kruzích už tehdy považovali za zemi s obrovským potenciálem.

Na kolik vyjde apartmán na Kapverdách.

Na chatu do Afriky? Na Kapverdách se dá koupit apartmán za milion

Kapverdy nejsou jen synonymem pro luxusní dovolenou, ceny tamních nemovitostí přináší i zajímavé investiční příležitosti. Apartmány nebo vily tam začali kupovat i Češi. Vyjde je to totiž levněji než v Česku.

Přečíst článek

Na Boa Vistě žijete už 13 let. Co se tam za tu dobu změnilo?

Během té doby, co tu žiju, jsem svědkem obrovského ekonomické rozvoje, jehož milníkem bylo například otevření mezinárodního letiště v roce 2007. Od té doby přijímáme zhruba šest tisíc turistů týdně a roste poptávka po ubytování. Nejenom v hotelech, ale i v soukromých apartmánech.

Češi jsou nároční klienti

Roste tedy i poptávka po realitách.

Přesně tak. Na stole jsou plány na výstavbu velkých nejenom turistických, ale i rezidenčních projektů. Až dojde na dokončení plánované infrastruktury, ostrov vylétne vzhůru.

Kupují i Češi?

Kupují. Český zákazník je náročný na detaily a pohodlí. Je si vědom toho, že se nachází v rozvíjející se africké zemi a zároveň si uvědomuje její investiční potenciál.

Výstavbu na Kapverdách táhne zájem turistů.

Levné hotely už Čechy nezajímají. Za luxus si umějí připlatit

Kam za teplem vyrazí Češi na zimní dovolenou? Hitem bude vedle tradičního Turecka a Egypta také blízká exotika. Kapverdy, Kanáry nebo Emiráty. Cestovní kanceláře si všímají, že Češi na dovolené nešetří, častěji si dopřávají luxusu pětihvězdičkových hotelů a all inclusive.

Přečíst článek

Slyšela jsem na letišti, jak místní lidé používají češtinu. Jezdí sem tedy hodně Čechů?

Česká komunita na Boa Vista roste. Využívá přímého spojení s Prahou, aby strávila zimu u moře a na slunci. Počet českých turistů každoročně roste a několik českých společností začíná na ostrově ekonomické aktivity s podporou Česko - Kapverdské obchodní komory v Praze. Na letišti Boa Vista je proto snadné narazit na nápisy v češtině, které propagují realitní nabídky.

Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Lhala jsem o tom, že jsem žena, říká architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec o práci v Číně

Ze severočeských Hořic do San Franciska a posléze do Šanghaje. Aktuálně ale architektka Eva Le Peutrec žije v Nové Kaledonii. Na tichomořském ostrově nejenom vychová své děti, ale i pracuje. Projektovala odsud například rekonstrukci pařížské Notre-Dame.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tančící dům v Praze

Zdenka Klapalová: Trofejní nemovitosti jsou jako kvalitní umění, bezpečným uchovatelem hodnoty

Přečíst článek

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme