Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypotéky mírně zdražily, ukazuje Hypoindex. Průměrná sazba vzrostla na 6,32 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta.
iStock
 ČTK

Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Reklama

„Hypoindex již druhý měsíc po sobě vykázal nárůst. Jde o velmi drobný nárůst způsobený zvýšením sazeb u jedné ze sledovaných bank. Poměrná nabídková sazba se tak ustálila na 6,32 procenta. S ohledem na to, že jde o průměrnou sazbu, mohou v určitých případech klienti získat sazbu až o 0,8 procentního bodu nižší,” uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Kdo chce získat hypotéku na byt, musí vydělávat sto tisíc korun čistého

Pokud budeme počítat cenu průměrného, spíš menšího nového bytu v Praze sedm nebo osm milionů korun, tak potřebujete na jeho pořízení milion a půl vlastních peněz. A měsíční splátka bude kolem padesáti tisíc korun, říká Jan Sadil, bývalý člen představenstva ČSOB, který se hypotékám věnoval téměř celý profesní život. Třináct let řídil Hypoteční banku, letos v únoru ovšem „převlékl dres“ a nyní řídí developerskou společnost JRD. Čísla kolem hypoték však pořád v hlavě má.

Přečíst článek

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,32 procenta vzrostla v květnu o 37 korun na 23 242 korun. „Přestože měsíční splátka neroste již tak výrazným tempem jako například před rokem, v porovnání se splátkou před dvěma lety, kdy byla průměrná nabídková sazba 2,40 procenta., si klienti připlatí více než 7700 korun,” dodal Sýkora.

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty moc nezlevní. Dostupnější bydlení by umožnila stavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři (na snímku brněnský N Tower)

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty nezlevní. Dostupné byty by umožnila výstavba mrakodrapů, které brání památkáři

Bez velké krize české byty výrazněji nezlevní. Vlastní bydlení v Praze je jako červené Ferrari – nelze si jej nárokovat. Receptem na dostupnější bydlení by mohla být výstavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Průměrné nabídkové sazby hypoték pro mladé do 36 let, tedy nad 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), v uplynulém měsíci zdražily i zároveň zlevnily. Například sazby hypoték s fixací na tři a pět let klesly o jeden, resp. dva bazické body. Banky tak v průměru nabízejí tříleté fixace hypoték s LTV nad 80 procent za 6,69 procenta a s pětiletou fixací za 6,31 procenta. Naopak jednoleté fixace zdražily o šest procentních bodů na 6,21 procenta. Ceny hypoték fixovaných na deset let stagnovaly.

Hypotéky s LTV do 80 procent fixovaných od jednoho roku do deseti let pouze zdražily. Sazby hypoték fixovaných na jeden rok a deset let vzrostly o dva body na 6,67 procenta, resp. 6,12 procenta. Hypotéky s fixací na tři a pět let zdražily o bod na 6,43 procenta., resp. 6,06 procenta.

Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek

Česká národní banka (ČNB) ponechala na začátku května úrokové sazby znovu beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak od loňského června zůstává na sedmi procentech. Základní úrokové sazby a potažmo hypoteční sazby tak zřejmě zůstanou na vyšších úrovních delší období. „Výhled vývoje hypotečních sazeb se zatím nijak nemění. Dále předpokládáme, že se sazby budou pohybovat v současných číslech,” dodal Sýkora.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme