Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průměrná výše hypoteční sazby stagnuje. Ale stále je na rekordu

Průměrná výše hypoteční sazby stagnuje. Ale stále je na rekordu
Unsplash.com, se svolením
 ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem ledna činila 6,34 procenta, tedy stejně jako před měsícem. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který se od jara zpracovává podle nové metodiky na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Reklama

"Sazba Hypoindexu pro rok 2023 startuje na stejných sazbách, na kterých končil rok 2022. Potvrzuje se tedy očekávaný trend stagnace úrokových sazeb, který pravděpodobně vydrží do jarních měsíců, kdy nejspíše banky spustí pravidelné jarní akce na podporu hypotečního trhu. Nicméně půjde pravděpodobně opět pouze o výkyvy v ustáleném trendu,“ uvedl analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Průměrná splátka přes 23 tisíc 

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,34 procenta zůstala v lednu podle dat Fincentra Hypoindexu 23 274 korun. V uplynulém měsíci se podle něj nezměnila žádná průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů fixovaných od jednoho roku do deseti let, a to jak hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti, tak nad ní.

Byt, nájemníci

Advokát: Pozor na inflační doložku v nájemních smlouvách. Často je neplatná

Pokud je formulace inflační doložky neurčitá, tak je doložka neplatná. S aktuální výší inflace tak může pronajímatel přijít o značné sumy a naruší se vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem, varuje advokát Pavel Strnad. A jak má správná doložka vypadat?

Přečíst článek

"Rok 2022 končil s tím, že hypoteční sazby víceméně stagnují, počty nově poskytnutých hypoték neustále klesají. Pokud se podíváme na trh jako celek, tak ceny nemovitostí poklesly jen velmi mírně. A i zde vidíme spíše stagnaci cen,“ řekl Sýkora. V letošním roce dojde podle něj jen k mírnému snižování cen. "Dá se očekávat, že i developeři u novostaveb začnou pomalu snižovat základní cenu za metr čtvereční," dodal.

Vývoj hypoteční sazby podle Hypoindexu zdroj: Fincentrum Hypoindex

U hypotečních sazeb čeká spíše stagnaci s jen mírnými výkyvy spojenými s konkurenčním bojem bank a vyhlašováním a ukončováním různých akčních nabídek. Pokud se naplní předpověď představitelů České národní banky, pak by se úrokové sazby mohly snížit na konci roku 2023, míní.

Milan Roček v podcastu Realitní Club

Podcast: Nic horšího jsme tu za dlouhá léta neměli, říká prodejce hypoték Roček

Co se bude dít na realitním trhu v letošním roce? Horší konstelaci jsme tu ještě neměli, říká Milan Roček. Před dvaceti lety založil Roček společnost Hyposervis. Jako snad úplně první začal v Česku prodávat hypotéky. Vytvořil společnost, která je lídrem trhu v prodeji půjček na bydlení. Pomohl tisícům lidí dostat se k vlastnímu bydlení. Zprostředkoval tisíce transakcí. O dění na hypotečním trhu ví víc než ostatní.

Přečíst článek

"A s ohledem na to, že přes zimu hypoteční trh zrovna nekvete, je možné předpokládat, že toto snížení banky přenesou do hypotečních sazeb až na jaře roku 2024,“ odhadl.

I kdyby centrální banka úrokové sazby nezvýšila, hypoteční trh podle Sýkory v letošním roce boom nečeká. "Už před koncem loňského roku některé banky přistoupily k tzv. přebírání hypoték. Nicméně jde pouze o drobné postrčení, které nebude mít výraznější dopad na čísla letošního roku,“ dodal.

Vše o realitním trhu čtěte zde:

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme