Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Na českých vesnicích se staví čím dál tím lépe

Viladomy ve středočeské Kamenici navrhlo studio New How architekti.
Se svolením Petra Poláka
Petra Jansová

Coby kamenem dohodil od Prahy leží středočeská Kamenice. Pětitisícová obec zažívá v posledních letech nebývalý příliv obyvatel i stavebního boomu. Kromě technologického centra u tamního zámku za zmínku stojí i vila domy od architektů ze studia New How architekti.

Reklama

Jednou z priorit architektů ze studia New How bylo navrhnout takové domy, které nebudou převyšovat okolní zástavbu. V obou z nich se nachází osm bytů. Domy stojí na pozemcích poblíž centra Kamenice a obklopují je rodinné i bytové domy nebo původní chatky.

„Navrhli jsme dva sobě podobné viladomy čtvercového půdorysu s diagonálně osazenou sedlovou střechou, která citlivě reaguje na okolní zástavbu a zároveň do neuspořádaného prostředí širšího centra obce přináší univerzální princip,“ přibližují architekti

Přívětivější výraz domů navozují i fasády z modřínu. Dřevo navíc novostavby propojuje s okolím a přírodou.

Dům od ateliéru ORA v Božicích na Moravě.

Jak stavět na české vesnici moderně? S respektem k tradici

Dům, který navrhli do vesnice Božice architekti ze studia ORA, v sobě mísí prvky moderní architektury a tradičního vesnického stavení.

Přečíst článek

Inspirováni tradičními rybářskými boudami navrhli architekti ze studia A111 na břehu rybníka, zasazeného v malebné krajině Vysočiny, malou chatu. Její velikost limituje legislativa.

FOTOGALERIE: Jak to dopadne, když si Čech postaví chatu? Podívejte se

Češi byli, jsou a asi i budou národem chatařů a chalupářů. Potřebu mít klidné útočiště, kam lze prchnout před hektickým životem ve městě, je v nás hluboce zakořeněna. Některé rekreační nemovitosti jsou obzvláště povedené. Podívejte se na náš výběr.

Přečíst článek

Je evidentní, že i malé obce v tuzemsku čím dál častěji přitahují na svá území kvalitní architekturu. Potvrzuje to i další kamenická realizace, stavba technologického centra u novogotického zámku podle projektu architektonického studia ABTSMOLEN.

Podobných příkladů lze v Česku nalézt mnohem více v architektonické obci je kromě Litomyšle nebo Ostravy zmiňovaná i další středočeská obec – Dolní Břežany.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme