Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak stavět na české vesnici moderně? S respektem k tradici

Dům od ateliéru ORA v Božicích na Moravě.
BoysPlayNice
Petra Jansová
pej

Dům, který navrhli do vesnice Božice architekti ze studia ORA, v sobě mísí prvky moderní architektury a tradičního vesnického stavení.

Reklama

Novostavba rodiného domu se nachází na úzkém svažitém pozemku na kraji obce Božice.

„Východiskem projektu je, že vesnický dům se nemůže chovat jako městská vila. Je třeba se vrátit k ulici a otevřít se jí. Neuzavírat domácnost za nepropustnou bariéru," popisují architekti v autorské zprávě. Dominantou štítu do ulice je velké okno.

„Je to nejvýraznější motiv celého domu, o kterém jsme vedli dlouhé debaty. Snažili jsme se poskytnout maximální výhled, umožnit jejím obyvatelům kontakt s ulicí a artikulovat současným způsobem reprezentativní štít vesnického domu,” přiblížili architekti. 

Původně dokonce zvažovali výjimečné materiálové řešení - zdivo z dusané hlíny, ve finále přeci jen zvítězila konstrukce z konvenčních plynosilikátových tvárnic. 

>>>>>>Zajímáte se o architekturu? Novinky i trendy sledujte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme