Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krize pro jedny, příležitost pro druhé. Developerské obchody se rozjíždějí

Čtvrť Emila Kolbena
Se svolením Skanska
Petra Jansová

I když prodej nových bytů zamrzl, na realitním trhu je poměrně živo. Hemží se nabídkou na prodej nedokončených projektů, které jejich stavitelé kvůli nejasné budoucnosti nejsou schopni dotáhnout.

Reklama

Výkyvy v cenách stavebních prací i materiálů, růst úrokových sazeb i nižší poptávka znásobují v posledních měsících počet malých a středních developerských projektů, jejichž investoři nechtějí nebo nemohou čekat, až se situace na realitním trhu uklidní, a tak je nabízejí k prodeji. 

Na nákup lukrativních nabídek, například projektů o několika stovkách bytů, si už uvolňují aktiva i někteří z velkých hráčů realitního trhu.

Vizualizace projekt s názvem Semerínka

Na trhu s bydlením nastává přelomová éra

Nic takového se na poli bydlení v Česku nestalo nejenom od finanční krize v roce 2008, ale vlastně od doby sametové revoluce. Souhra mnoha jevů nyní zcela mění situaci na trhu s bydlením, která se tu po tři dekády tvořila. Od teď bude s bydlením vše jinak. A to ze všech úhlů pohledu. Vše se mění jak pro investory, tak pro vlastníky, nájemníky či stavitele. Je třeba si přenastavit přemýšlení o bydlení a o investicích do něj.

Přečíst článek

„Nabídek a akvizičních možností registrujeme třikrát víc než například před půl rokem. Novinkou oproti minulosti je i to, že majitelé jsou nyní ochotní jednat i o ceně,“ potvrzuje Dušan Kunovský, zakladatel a šéf společnosti Central Group. Největší tuzemský developer o akvizicích uvažuje. Odložením zahájení výstavby dvou ze svých projektů si už uvolnil finanční prostředky. „Hodně jsme nakupovali i v minulé krizi,“ dodal Kunovský.

Central Group - Žižkov

Ceny starých bytů budou dále klesat. Až o deset procent

Poptávka po novém bydlení je. Vzhledem k razantnímu zdražení hypoték, které jsou třikrát dražší než loni, se ale zásadně zpomalil prodej bytů. V meziročním srovnání až o 60 procent, vyplývá z aktuální analýzy společnosti Central Group. Pád cen u nových bytů - na rozdíl od těch secondhandových - podle zástupců firmy očekávat nelze.

Přečíst článek

Ideální čas na nákupy

Příležitost k nákupu vyhlíží i skupina UDI Group, a to na všech trzích, na nichž dosud působí. „Letos na podzim jsme přefinancovali řadu projektů. Uvolnili jsem si tak jen v letošním roce více než dvě miliardy korun. Spolu s dalšími zdroji díky tomu máme na nové akvizice připraveny rekordní čtyři miliardy korun,“ říká ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Skupina se podle Fialkové připravuje na akvizice. „Očekáváme, že v důsledku přetlaku nabídky v příštím roce ceny pozemků vhodných pro developerskou výstavbu klesnou a nastane ideální čas na nákupy,” dodala.

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

Jiří Ochetz ze společnosti J&T Real Estate k aktuální situaci v developmentu uvedl: „Spíše než zvýšený počet nabídek evidujeme změnu důvodů prodeje projektů. Jde zejména o další neochotu investorů projekt takzvaně táhnout dál a držet v něm vlastní equitu bez vidiny jejího zhodnocení i ve střednědobém horizontu.“ 

Stavba bytového komplexu, ilustrační foto

Velcí investoři byty drží. Česko má na trhu rekordní špunt

V Praze je levnější bydlet v nájmu než platit hypotéku. Kdo nestihne vlak, na byt dosáhne těžko.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Šéf finského developera: Přestat stavět paneláky byla chyba. Díky pokroku mohou být dokonalé

Přečíst článek
Josef Šilhánek

Josef Šilhánek: V době stagnace pomalejší povolovací řízení developerům paradoxně pomohlo

Přečíst článek
Developerský projekt Neumanka v Brně

Tereza Kouklová: Eurové úvěry brzdí. Developerům končí zlaté časy, musí pracovat s delší návratností

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme