Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další propad. Objem nových hypoték v únoru meziročně klesl o více než dvě třetiny

Další propad. Objem poskytnutných hypoték v únoru meziročně klesl o více než dvě třetiny
Pixabay
 ČTK

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 7,9 miliardy korun. Proti lednu to znamená nárůst o 20 procent, meziročně se objem hypoték snížil o 69 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování druhý měsíc v řadě klesala, snížila se na 5,9 procenta z lednových 5,93 procenta, stále je ale jedna z nejvyšších za posledních 20 let. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Reklama

Meziměsíční nárůst hypoték byl podle ČBA vyšší, než by odpovídalo běžným sezonním vlivům. Měsíční objem poskytnutých hypoték se dostal na nejvyšší úroveň za posledního půl roku. Přesto ale únorový výsledek patří mezi nejslabší hodnoty za posledních deset let.

Sídliště, panelové domy

Češi nemají na vlastní bydlení a úspory pálí na běžném účtu

Třetina Čechů v poslední době zrušila plány na pořízení vlastního bydlení kvůli zdražování energií, hypoték a nemovitostí. Současně ale 29 procent lidí si chce do pěti let vlastní byt či dům koupit. Touha Čechů po vlastním bydlení je u nás totiž extrémně zakořeněná a jen tak se nezmění. Češi navíc berou investici do nemovitostí jako výhodnou a jiným investicím moc nerozumí, vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Broker Consulting.

Přečíst článek

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v únoru dosáhl 6,5 miliardy korun po lednových 5,4 miliardy korun. Výsledek je mírně nad průměrem posledního půl roku, který činí 6,2 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů se zvýšil na 1,33 miliardy korun z lednových 1,15 miliardy korun.

Úroková sazba stále jedna z nejvyšších za 20 let

Počet nových hypoték se proti lednu zvýšil o 390 na zhruba 2300. Byl tak nejvyšší od loňského srpna. Nadále je ale počet hypoték v dlouhodobém srovnání hluboce podprůměrný. V první polovině loňského roku byl průměrný měsíční počet nových hypoték kolem 6000, v roce 2021 dosahoval 9500.

Ledy se pohnuly. Hypotéky v únoru zlevnily

Pětice tuzemských bank v únoru zahýbala s úroky u hypoték. Česká spořitelna, Moneta Money Bank, Komerční banka a Air Bank je snížily. Výjimkou je Raiffeisenbank. Výsledkem je pokles indexu GOFI 70, který od roku 2009 sestavuje společnost Golem Finance, poradce pro financování bydlení. Index, který monitoruje napříč celým trhem vývoj nabídkových sazeb hypoték s LTV do 70 procent, klesl z lednových 6,22 procenta na 6,16 procenta.

Přečíst článek

Průměrná úroková sazba u skutečně nových hypoték klesala druhý měsíc v řadě a dostala se na úroveň loňského října. Stále je ale na nejvyšší úrovni za posledních 20 let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách. Takzvané realizované úrokové sazby přitom na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v rozpětí mezi šesti a sedmi procenty, jejich průměr v posledním půl roce stagnuje mírně nad šesti procenty.

„Tržní úrokové sazby jsou v souvislosti s nejistotami ve světové a domácí ekonomice v posledním období velmi rozkolísané a poměrně často mění svůj směr. V letošním roce jsou v průměru jen nepatrně nižší, než byly v posledních měsících minulého roku, což odpovídá i mírnému poklesu hypotečních sazeb," uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

„Obecně pak platí, že finanční trhy v současnosti předpokládají, že úrokové sazby budou klesat jen velmi pozvolna, což naznačuje, že i případný pokles hypotečních sazeb bude v následujícím období jen velmi mírný,“ dodal.

Průměrná výše hypotéky v únoru mírně vzrostla na 2,86 milionu korun, stále ale zůstává hluboko pod rekordní úrovní roku 2021, kdy dosáhla 3,46 milionu korun. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit.

Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Zrychlí v Česku výstavba? Pro nové úřady nejsou peníze ani lidé. Zbývá se jen modlit

Nový stavební zákon stále čeká na to, až ho schválí poslanecká sněmovna. Platit by měl od příštího roku. Tento závazek vlády trvá. Faktem však je, že se neustále pracuje na dílčích změnách této klíčové normy. „Připravuje se vládní poslanecká iniciativa. Zdá se, že výsledkem bude kompromis mezi původním návrhem a představami současné vlády,“ říká Jan Šebesta, expert na stavební právo ze Svazu průmyslu a dopravy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme