Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vila po Goebbelsovi chátrá a Berlín se jí chce zbavit. Hrozí i demolice

Berlín se chce vzdát venkovské vily Josepha Goebbelse
ČTK
 ČTK

Berlínská vláda nabízí, že se vzdá vily, kterou kdysi vlastnil nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels. Informoval o tom list The Guardian, podle kterého metropole doufá, že tak ukončí desetiletí trvající debatu o tom, zda rozlehlý nevyužívaný pozemek na venkově severně od německého hlavního města znovu využít, nebo zbourat.

Reklama

„Nabízím každému, kdo by chtěl areál převzít, aby ho převzal jako dar od Berlína,“ řekl berlínský senátor pro finance Stefan Evers.

Berlín se opakovaně pokoušel předat areál spolkovým úřadům nebo spolkové zemi Braniborsko, kde vila leží, místo toho aby nadále platil za údržbu a ostrahu komplexu, který zarostl a chátrá. Evers tuto nabídku ve čtvrtek obnovil a vyzval k předložení návrhů, které by odrážely historii místa. Neřekl, zda budou zvažovány i návrhy soukromých osob. „Pokud opět neuspějeme, jako v minulých desetiletích, pak Berlínu nezbývá nic jiného než provést demolici, na kterou jsme se již připravili,“ dodal.

Díky proměně dispozic má konečně obývák přímý vstup na lodžii.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v paneláku? Hezky, když si ho zrekonstruuje architekt

Rekonstruovat panelákový byt nemusí být vždy levnou záležitostí. Obzvlášť když se použijí kvalitní materiály. Výsledek ale stojí za to.

Přečíst článek

FOTOGALERIE: Vil po slavných osobnostech je spoustu. K prodeji je aktuálně i ta po Muhammadu Alim

Goebbels měl jako jeden z nejbližších spolupracovníků nacistického vůdce Adolfa Hitlera na starosti říšskou propagandu. V roce 1939 nechal postavit luxusní vilu na zalesněném pozemku s výhledem na jezero Bogensee u města Wandlitz, asi 40 kilometrů severně od Berlína.

Nemocnice i sídlo komunistické strany

Vilu a dřívější dům na tomto místě Goebbels využíval jako útočiště před Berlínem, kde žil se svou ženou a šesti dětmi, k zábavě nacistických vůdců, umělců a herců - a údajně i jako hnízdečko lásky pro tajné aféry.

FOTOGALERIE: Jak vypadá byt v paneláku podle architekta?

Po válce byl pozemek o rozloze 17 hektarů krátce využíván jako nemocnice, poté jej převzalo mládežnické křídlo východoněmecké komunistické strany, které zde vybudovalo školicí středisko, včetně několika velkých ubytovacích bloků.

Po sjednocení Německa v roce 1990 se vlastnictví areálu vrátilo do rukou Berlína. Město však pro něj nenašlo žádné využití. Od té doby se místo stalo atrakcí pro jednodenní výletníky, kteří si mohou proklestit cestu zarostlým pozemkem a nahlédnout do vily okny.

V závěrečné fázi druhé světové války se Goebbels přestěhoval zpět do Berlína. Když se sovětská vojska přiblížila k Hitlerovu bunkru, spáchal spolu se svou ženou sebevraždu a své děti zabil kyanidovými kapslemi. V roce 2011 byl honosný dům rodiny na berlínském ostrově prodán v dražbě.

Architekt Václav Aulický

Václav Aulický: Československé stavební firmy se nemohly rovnat těm ze Západu

Václav Aulický patří k nepřehlédnutelným postavám české architektury. A jako takový se snažil vytvářet stavby, které přetrvají věky. Jeho nejznámější budova, sídlo Transgasu na pražských Vinohradech, šla k zemi před pár lety, aby na jejím místě mohla vzniknout budova velmi podobná. Jeho další legendou je Žižkovský vysílač, který bývá označován za jednu z nejošklivějších budov nikoli Prahy, ale světa. „V Praze mi mrakodrapy nechybí,“ říká čerstvý osmdesátník Aulický.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme