Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenský odvolal jednoho z šéfů ukrajinské tajné služby SBU, ten je nyní vyšetřován

Ukrajinský prezident Zelenskyj čínský mírový plán nezatracuje.
ČTK/AP
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU Illju Vitjuka, vyplývá dekretu, který zveřejnila Zelenského kancelář. Ukrajinská média minulý měsíc uvedla, že Vitjukova manželka loni koupila luxusní byt v centru Kyjeva.

Reklama

Vitjuk byl v souvislosti se skandálem kolem své ženy již dříve postaven mimo službu. Protikorupční úřad nyní podle deníku Ukrajinska pravda prověřuje, zda příjmy bývalého šéfa kyberšpionáže odpovídají jeho životnímu stylu a majetku, který vlastní on a jeho rodinní příslušníci.

Zelenskyj opakovaně slíbil důsledný boj proti korupci a zneužívání finančních prostředků ve státní správě. Před několika dny byl kvůli úplatkářskému skandálu nucen odstoupit ministr zemědělství Mykola Solskyj. Pokrok v boji proti korupci je jednou z podmínek vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

Finnair, ilustrační foto

Rušení signálu GPS Ruskem může způsobit leteckou katastrofu, varují pobaltské země

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu. Napsal to britský list Financial Times (FT). Ministři zahraničí Estonska, Litvy a Lotyšska podle něj o víkendu odděleně varovali před riziky spojenými s rušením satelitního navigačního systému v oblasti Baltského moře, když se musely vrátit dva letouny mířící z Finska do Estonska.

Přečíst článek

Dmitrij Peskov

Peskov: Už mohl být klid, ale Kyjev odmítl mírovou smlouvu kvůli nátlaku Londýna

Momentálně neexistují žádné předpoklady pro mírová jednání s Kyjevem, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Kyjev už před dvěma lety zakázal veškerá vyjednávání, dokud ruským prezidentem bude Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu. Kyjev jednání zakázal se zdůvodněním, že odhalil válečné zločiny, které podle něj napáchalo Rusko.

Přečíst článek

Nový americký balík pomoci Ukrajině poskytne jen dočasnou úlevu

V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství (IfW), jenž sleduje podporu Kyjevu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme