Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno: Rusové zastaví Polsku plyn ve středu ráno, odmítlo za něj platit v rublech

Plynovod Jamal, ilustrační foto
ČTK/AP

Dodávky ruského plynu do Polska skončí ve středu v 8:00 ráno. Dosud neoficiální informace polských médií potvrdila polská plynárenská firma PGNiG s tím, že obdržela oznámení o zastavení dodávek od ruského Gazpromu. Minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za suroviny v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem polská strana odmítla. Už odpoledne, kdy se začaly objevovat zprávy, že dodávky plynu skončí, jeho cena skočila o 17 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Polská plynárenská firma PGNiG potvrdila, že ji ruský Gazprom informoval o tom, že od středy 08:00 středoevropského času ukončí dodávky plynu do Polska. Potvrdila tak v podstatě dřívější informace médií.

Důvod Gazprom podle polské strany neuvedl, podle serveru onet.pl je ale příčinou to, že minulý pátek uplynul termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za plyn v rublech, jak požadoval Kreml. To Varšava odmítla a polsky premiér Mateusz Morawiecki označil přístup Ruska za vydírání.

LNG

Češi hledají plyn v Norsku, Kataru i Nizozemsku. Vše je křehké, vlastně spíš tajné

Kde vezme Česko zemní plny na příští sezonu? Zase z Ruska? A co v případě, že Putin plyn Evropě vypne? Pokud by se tak stalo, byl by to ekonomický kolaps Česka. Na ruském plynu jsme zcela závislí.

Přečíst článek

PGNiG upozornila, že Gazprom porušil smlouvu o dlouhodobých dodávkách plynu. Její platnost měla vypršet s koncem letošního roku. „PGNiG podnikne kroky k obnovení dodávek tak, jak je to ve smlouvě,“ uvedla firma v prohlášení.

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová dnes dříve na Twitteru napsala, že „Polsko má potřebné rezervy plynu i zdroje dodávek, které chrání naši bezpečnost“. Ujistila, že v polských domácnostech plyn chybět nebude.

Podle polského serveru onet.pl na ministerstvu životního prostředí zasedá krizový štáb. Již ve chvíli, kdy dnes polský provozovatel plynárenské sítě uvedl, že se připravuje na možné omezení toků, stoupla cena plynu v Evropě vzrostl až o 17 procent, uvedl Bloomberg. Benchmark futures se do 17:14 středoevropského času na burze v Amsterdamu obchodovaly o 6,4 procent výše za 98,75 eura za megawatthodinu. 

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Polsko už se na možné snížení dodávek ruského plynu připravovalo. Podle Tomasze Stempieně, šéfa společnosti Gaz-System, což je provozovatel přepravní soustavy zemního plynu v Polsku, jsou zásobníky v zemi nyní naplněny z 80 procent.

Podle think tanku Forum Energii Polsko asi 55 procent své spotřeby zemního plynu kryje z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Do konce letošního roku má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

Německo bez plynu z Ruska? To je velice nepravděpodobné, tvrdí Bundesbank

Pokud válka na Ukrajině eskaluje a vyústí v embargo na dovoz plynu, slabší poptávku a ve větší nejistotu, ocitne se německá ekonomika v recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) by se tak v letošním roce snížil téměř o dvě procenta. Ve své pravidelné měsíční zprávě to uvedla německá centrální banka (Bundesbank).

Přečíst článek

Zastavení toku plynu do Polska znamená velkou eskalaci patové situace mezi Moskvou a Evropou ohledně dodávek energie v souvislosti s válkou na Ukrajině. Zdá se, že Moskva naplňuje hrozbu přerušení dodávek plynu zemím, které odmítají nový požadavek Vladimira Putina platit v rublech. Evropa prohlásila, že by to porušilo sankce a nepřijatelně posílilo ruku Ruska. Polsko bylo obzvláště hlasité ve své kritice Ruska kvůli válce, poznamenal Bloomberg.

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Plynovod Jamal - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Gazprom hrozí snížením dodávek plynu i do Česka. Když budou Poláci krást

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme