Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA uvalily sankce na ruské technologické firmy, uvolní rekordní zásoby ropy

americký prezident Joe Biden (ilustrační foto)
ČTK/AP
 ČTK

Ruské technologické firmy v čele s největším ruského výrobce polovodičů firmou Mikron jsou cílem další vlny sankcí ze strany USA. Washington také chce snížit ceny pohonných hmot v zemi, a proto ze strategických zásob uvolní miliony barelů ropy, podle Bílého domu nejvíce v historii.

Reklama

Spojené státy oznámily další balík sankcí směřujících na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Nové postihy zasáhnou ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů – firmy Mikron. Cílem nových opatření je mimo jiné podle amerického ministerstva financí zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí.

ropná plošina, ilustrační foto

Společně proti drahému benzínu: Biden i evropští lídři chtějí sáhnout na ropné rezervy

Členské země Mezinárodní agentury pro energii (IEA) i Bidenova administrativa uvažují o uvolnění zásoby ropy. Oficiální rozhodnutí Spojených států by mohlo přijít ve čtvrtek, stanovisko Mezinárodní agentury pro energii v pátek.

Přečíst článek

USA míří dohromady na 21 podniků a 13 jedinců. „Budeme nadále cílit na válečnou mašinerii (ruského prezidenta Vladimira) Putina, dokud tato nesmyslná svévolná válka neskončí,“ uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová. „Ruská armáda je závislá na západních technologiích, které jsou klíčové pro fungování jejího obranného průmyslového sektoru,“ dodala. Dnes oznámené sankce jsou podle ministerstva namířeny rovněž proti „zákeřným kybernetickým hráčům“.

Washington rovněž rozšířil počet průmyslových oblastí, na něž bude moci zamířit podobné postihy v budoucnu. Otevřel tím možnost sankcí týkajících se ruského letectví, námořního průmyslu a výroby elektroniky.

tanker na moři

Nový námořní fenomén: Ruské tankery s ropou tají svůj pohyb, chtějí obejít sankce

Protiruské sankce zřejmě zrodily nový námořní fenomén. Ruské tankery převážející zejména ropu a ropné chemikálie vypínají své identifikační systémy a v noci stahují vlajky, aby je nebylo možné rozeznat. Experti upozorňují na to, že cílem tohoto jednání je zřejmě snaha obejít opatření západního světa uvalená na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

USA na Rusko uvalily za poslední týdny již několik balíků sankcí, například na jeho obranný sektor či na ruské vysoké vládní činitele a oligarchy. Rusko přijalo některá protiopatření, zakázalo mimo jiné vstup do země vysokým americkým činitelům včetně prezidenta Joea Bidena.

Biden chce levnější pohonné hmoty

Spojené státy budou v příštích šesti měsících ze svých strategických rezerv uvolňovat v průměru jeden milion barelů ropy denně. Podle agentury Reuters uvedl Bílý dům, podle něhož jde o o největší uvolnění zásob v historii. USA se tak snaží docílit snížení cen pohonných hmot, které v zemi výrazně zdražily především po ruské invazi na Ukrajinu.

Uvolnění ropných rezerv bylo dohodnuto s mezinárodními partnery, uvedl úřad. Vláda zároveň oznámila nová opatření na podporu domácí produkce ropy. Ta budou sloužit k tomu, aby se do konce roku domácí produkce zvýšila.

Joe Biden, americký prezident

Biden Evropě přislíbil víc LNG. Na odstřižení EU od ruského plynu to stačit nebude

Dnešní dohoda EU a USA o dovozu zkapalněného plyn jen podtrhuje, jak dlouhá a strastiplná bude cesta Evropy k nezávislosti na ruských energiích.

Přečíst článek

Svět nikdy neuvolnil zásoby ropy v objemu jednoho milionu za den na tak dlouhou dobu. Toto rekordní uvolnění poskytne historické množství dodávek, které budou sloužit jako most do konce roku, kdy se domácí produkce rozběhne,“ uvedl Bílý dům. Ve čtvrtek v podvečer pronese Biden k uvolnění strategických ropných rezerv projev.

Strategická zásoba ropy Spojených států má maximální kapacitu 727 milionů barelů. Bidenova administrativa již v listopadu kvůli vysoké inflaci oznámila uvolnění 50 milionů barelů ze strategických rezerv v koordinaci s dalšími zeměmi. Po začátku války na Ukrajině se USA a 30 dalších zemí dohodly na dodatečném uvolnění 60 milionů barelů z rezerv, přičemž polovinu z přislíbeného objemu poskytly USA.

Reklama

Související

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme