Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vietnam chce nahradit starou ruskou výzbroj. Zájem má o české letouny

Vietnam chce nahradit starou ruskou výzbroj. Zájem má o české letouny
ČTK
 ČTK

Vietnam jedná s Českou republikou o vojenských dodávkách včetně letadel a radarů, a také o modernizaci obrněných vozidel a střelných zbraní. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj české vlády. Hanoj usiluje o diverzifikaci svého převážně ruského arzenálu.

Reklama

Bezpečnost patřila mezi hlavní témata, o kterých vietnamští představitelé jednali minulý týden s českým premiérem Petrem Fialou při jeho třídenní návštěvě v zemi, dodal zdroj, podle nějž tvořily bezpečnostní firmy největší část obchodní delegace, která Fialu doprovázela.

Češi vynikají v modernizaci ruské techniky

Česká republika je považována za zemi, která má dobré předpoklady pro uspokojení některých rostoucích bezpečnostních potřeb Vietnamu. České vojenské firmy vynikají v modernizaci ruské techniky a často vyrábějí nové vybavení, které je kompatibilní se sovětskými zbraněmi - což je podle Reuters dovednost, která je ve Vietnamu, kde pochází z Ruska podle odhadů 80 procent místního arzenálu, obzvláště ceněna.

Tanky Leopard 2A4 ve výzbroji polské armády na snímku z roku 2015.

Evropa loni vydala na vojenské účely nejvíce peněz za třicet let

Vojenské výdaje ve světě loni stouply po očištění o inflaci o 3,7 procenta na 2,24 bilionu dolarů (47,9 bilionu korun), rostou už osmý rok v řadě. Výdaje v Evropě zaznamenaly nejprudší meziroční nárůst za posledních nejméně 30 let, zejména kvůli válce na Ukrajině stouply loni o 13 procent. Více než polovina výdajů, 56 procent, připadá na tři země - Spojené státy, Čínu a Rusko. Ve své nejnovější zprávě o tom informoval Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Přečíst článek

Podle odhadů stockholmské expertní skupiny SIPRI se Praha v posledních dvou desetiletích stala hlavním dodavatelem zbraní do Vietnamu z Evropské unie.

Reklama

Hanoj si v roce 2021 objednala u českého výrobce Aero Vodochody desítku lehkých bojových letounů L-39NG, jejichž dodávky mají začít letos. Pokračují jednání o dodávce dalších letounů, dodal zdroj, který se účastnil jednání na vysoké úrovni a s ohledem na jejich interní povahu si nepřál být jmenován.

Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun.

Sbohem Albatrosům. Obrana nakoupí nové stíhačky L-39NG za dvě miliardy

Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly na ministerstvu obrany smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. Stroje budou sloužit k výcviku vojenských pilotů. Podle dřívějších informací za ně včetně například pozáruční podpory nebo vybavení LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun. O podepsání smlouvy informovaly ministerstvo obrany a Aero Vodochody. První letadlo bude dodáno 27 měsíců od začátku účinnosti kontraktu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme