Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průzkum: Více než polovina Čechů nesouhlasí s vládní pomocí Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
ČTK / AP
 ČTK

Zájem české veřejnosti o vývoj situace na Ukrajině klesá. Ve srovnání s obdobím krátce po vypuknutí konfliktu také méně lidí podporuje kroky vlády na pomoc Ukrajině. S kroky kabinetu nyní souhlasí asi dvě pětiny obyvatel, což je ve srovnání s jarem o 16 procentních bodů méně. Roste počet lidí, kteří se staví proti přijímání ukrajinských uprchlíků. Nyní je jich více než čtvrtina, ve srovnání s jarem o 14 procentních bodů více. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Reklama

Více než polovina lidí nesouhlasí s podporou Ukrajiny

„V současnosti se o vývoj situace na Ukrajině zajímají necelé tři pětiny (57 procent) české veřejnosti, což je o 21 procentních bodů méně než na jaře letošního roku,“  uvedlo CVVM. Nejvíce se lidé v Česku o dění na Ukrajině zajímali právě letos na jaře po začátku ruské invaze. Podle CVVM je snižování zájmu očekávatelné.

S kroky vlády na podporu Ukrajiny nyní souhlasí 42 procent lidí, naopak více než polovina (52 procent) lidí s nimi nesouhlasí. Podle CVVM podpora vlády od jara klesla o 16 procentních bodů a nesouhlas s jejími kroky naopak vzrostl o 17 procentních bodů.

Elektrárna, ilustrační foto

Obnova ukrajinské energetiky může povzbudit boom v celé Evropě

Celý svět mohl na jaře téměř v přímém přenosu sledovat, jak ruská agresorská vojska ničí jeden z pilířů ukrajinského průmyslu – ocelárny ve východní části země. Na podzim se terčem barbarských útoků stala celá energetická infrastruktura Ukrajiny. I ti obyvatelé napadené země, kteří přímo nebojují na frontě, řeší akutní existenční problémy – jak přežít nadcházející zimu, když si nemohou být jistí ani dodávkami energií a vody.

Přečíst článek

Lidé se také méně zajímají o ukrajinské uprchlíky. Nyní se o ně zajímá 44 procent českých občanů, což je o 22 procentních bodů méně než na jaře. Více než čtvrtina Čechů (27 procent) se staví proti přijímání ukrajinských uprchlíků, tento podíl od jara vzrostl o 14 procentních bodů. Zhruba tři pětiny jsou pro dočasné přijetí běženců a jen desetina občanů souhlasí s jejich trvalým usazením v Česku.

55 procent schvaluje fianční podporu Ukrajiny

Co se týká kroků, které by mohly zastavit konflikt na Ukrajině, sedm z deseti Čechů je pro vyvíjení diplomatického tlaku na Rusko, 55 procent respondentů také schvaluje finanční podporu Ukrajiny. Necelá polovina souhlasí se snahou o politickou a ekonomickou izolaci Ruska. Mírně nad dvě pětiny dotázaných schvalují poskytování vojenského vybavení Ukrajině. Téměř tři čtvrtiny lidí považují situaci na Ukrajině za hrozbu pro mír ve světě.

Průzkumu, který se uskutečnil od začátku září do začátku listopadu, se zúčastnilo 821 lidí, kteří odpovídají reprezentativnímu vzorku obyvatel ČR starších 15 let.

Kombajn, ilustrační foto

Vývoz obilí z Ukrajiny dosud klesl téměř o 30 procent

Ukrajina v letošní pěstitelské sezoně dosud vyvezla téměř 18,1 milionu tun obilí. To je o 29,6 procenta méně než ve stejném období předchozí sezony. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zemědělství. Ukrajina od února čelí ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Putinův účet za Ukrajinu: Nejdražší je technika, platy vojáků a odškodné za mrtvé

Rusko za devět měsíců na přímých výdajích utratilo za válku na Ukrajině 82 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), uvedlo ukrajinské vydání ekonomického časopisu Forbes.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme