Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vývoz obilí z Ukrajiny dosud klesl téměř o 30 procent

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Ukrajina v letošní pěstitelské sezoně dosud vyvezla téměř 18,1 milionu tun obilí. To je o 29,6 procenta méně než ve stejném období předchozí sezony. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zemědělství. Ukrajina od února čelí ruské vojenské agresi.

Reklama

Ukrajina by mohla sklidit 51 milionů tun

Nynější sezona začala v červenci a trvá do června příštího roku. Celkový údaj zahrnuje více než 6,9 milionu tun pšenice, 9,7 milionu tun kukuřice a zhruba 1,5 milionu tun ječmene.

Po téměř šesti měsících blokády způsobené ruskou invazí byly na konci července odblokovány pro vývoz obilí tři ukrajinské přístavy v Černém moři na základě dohody mezi Moskvou a Kyjevem, kterou zprostředkovaly OSN a Turecko.

Podle vlády by Ukrajina letos mohla sklidit asi 51 milionů tun obilí. V roce 2021 sklizeň činila rekordních 86 milionů tun. Pokles způsobí ztráta půdy ve prospěch ruských sil a nižší výnosy.

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Jeden z největších světových obchodníků se zemědělskými komoditami, americká nadnárodní společnost Cargill, začala vyvážet z válkou zmítané Ukrajiny tamní novou úrodu včetně obilí. To je dobrá zpráva pro světový potravinářský trh, protože vývoz by mohl přispět k dalšímu poklesu globálních cen základních potravin, které se ještě před několika měsíci pohybovaly na rekordech, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ukrajina je významným světovým producentem a vývozcem obilí. Před týdnem Ukrajina a spojenci představili mezinárodní program, který má zajistit dodávky ukrajinského obilí za 150 milionů dolarů (3,5 miliardy korun) do zemí nejvíce ohrožených hladomorem a suchem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že první loď s nákladem pšenice odjela do Etiopie a bude ji následovat druhé plavidlo. Třetí loď, naložená rovněž pšenicí, bude směřovat do Somálska. Do konce jara příštího roku chce Kyjev vypravit nejméně 60 lodí s obilím.

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina zahájila program na vývoz obilí do Etiopie či Somálska

Kyjev přestavil mezinárodní program, který má zajistit dodávky ukrajinského obilí do nejchudších zemí v Africe a v Asii. Učinil tak symbolicky u příležitosti 90. výročí stalinského hladomoru na Ukrajině, informovaly zahraniční tiskové agentury.

Přečíst článek

Oděsa, nákladní loď s obilím

Ukrajina zatím vyvezla o třetinu méně obilí než předchozí sezonu

Ukrajina zatím v nynější sezoně vyvezla téměř 16,2 milionu tun obilí, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozí sezony pokles o 31,7 procenta. S odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zemědělství to uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme