Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vývoz obilí z Ukrajiny dosud klesl téměř o 30 procent

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Ukrajina v letošní pěstitelské sezoně dosud vyvezla téměř 18,1 milionu tun obilí. To je o 29,6 procenta méně než ve stejném období předchozí sezony. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zemědělství. Ukrajina od února čelí ruské vojenské agresi.

Reklama

Ukrajina by mohla sklidit 51 milionů tun

Nynější sezona začala v červenci a trvá do června příštího roku. Celkový údaj zahrnuje více než 6,9 milionu tun pšenice, 9,7 milionu tun kukuřice a zhruba 1,5 milionu tun ječmene.

Po téměř šesti měsících blokády způsobené ruskou invazí byly na konci července odblokovány pro vývoz obilí tři ukrajinské přístavy v Černém moři na základě dohody mezi Moskvou a Kyjevem, kterou zprostředkovaly OSN a Turecko.

Podle vlády by Ukrajina letos mohla sklidit asi 51 milionů tun obilí. V roce 2021 sklizeň činila rekordních 86 milionů tun. Pokles způsobí ztráta půdy ve prospěch ruských sil a nižší výnosy.

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Jeden z největších světových obchodníků se zemědělskými komoditami, americká nadnárodní společnost Cargill, začala vyvážet z válkou zmítané Ukrajiny tamní novou úrodu včetně obilí. To je dobrá zpráva pro světový potravinářský trh, protože vývoz by mohl přispět k dalšímu poklesu globálních cen základních potravin, které se ještě před několika měsíci pohybovaly na rekordech, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Ukrajina je významným světovým producentem a vývozcem obilí. Před týdnem Ukrajina a spojenci představili mezinárodní program, který má zajistit dodávky ukrajinského obilí za 150 milionů dolarů (3,5 miliardy korun) do zemí nejvíce ohrožených hladomorem a suchem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že první loď s nákladem pšenice odjela do Etiopie a bude ji následovat druhé plavidlo. Třetí loď, naložená rovněž pšenicí, bude směřovat do Somálska. Do konce jara příštího roku chce Kyjev vypravit nejméně 60 lodí s obilím.

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina zahájila program na vývoz obilí do Etiopie či Somálska

Kyjev přestavil mezinárodní program, který má zajistit dodávky ukrajinského obilí do nejchudších zemí v Africe a v Asii. Učinil tak symbolicky u příležitosti 90. výročí stalinského hladomoru na Ukrajině, informovaly zahraniční tiskové agentury.

Přečíst článek

Oděsa, nákladní loď s obilím

Ukrajina zatím vyvezla o třetinu méně obilí než předchozí sezonu

Ukrajina zatím v nynější sezoně vyvezla téměř 16,2 milionu tun obilí, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozí sezony pokles o 31,7 procenta. S odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zemědělství to uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme