Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Více než 30 milionů volebních hlasů pro Putina bylo zfalšovaných, tvrdí ruský opoziční web

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Nejméně 22 milionů hlasů pro Vladimira Putina, tedy asi 35 procent, bylo v letošních prezidentských volbách zfalšováno, tvrdí organizace Golos, která se zabývá monitorováním voleb v Rusku. Odvolává se přitom na propočty analytika Ivana Šukšina založené na metodě matematika Sergeje Špilkina.

Reklama

Pro Putina podle oznámení ústřední volební komise hlasovalo 64,7 milionu lidí. Podle organizace Golos by tedy mohlo být zfalšovaných asi 35 procent Putinových hlasů.

Už v pondělí o patrně obrovském podílu podvržených hlasů napsal opoziční web Novaja gazeta, ten ale došel k výsledku 31,6 milionu podvržených hlasů, ačkoli ke svému propočtu taktéž použil Špilkinovu metodu.

Arménský premiér Nikol Pašinjan

Další konflikt na obzoru? Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem roste

Pokud Arménie nepřistoupí na kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. S Pašinjanem v Jerevanu jednal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, jenž vyzval k dosažení dohody o normalizaci vztahů mezi Jerevanem a Baku.

Přečíst článek

Golos nicméně uvedl, že odhad 22 milionů podvržených hlasů pro Putina nebere v potaz jiné metody falšování než vhazování vícero lístků do uren jedním voličem, takže fiktivních hlasů pro Putina by mohlo být ještě více. K číslu 22 milionů podvržených hlasů došel i investigativní web Važnyje istorii.

Špilkinova metoda se zakládá na úvaze, že při vhazování nepravých lístků do uren se jménem jednoho určitého kandidáta vzniká v daných volebních místnostech nepoměr mezi hlasy tohoto kandidáta a jeho protivníků. Nepoměr lze přitom odhalit při porovnání s takzvaným „poctivým jádrem“, tedy volebními místnostmi, kde k vhazování fiktivních lístků nedocházelo.

Šéf Evropské rady Charles Michel

Michel: Evropa musí posílit obranu a připravit se na válku

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který zveřejnil server Euractiv.

Přečíst článek

Kromě metody vhazování nepravých lístků do uren existuje ještě metoda falšování, kdy jsou výsledky upravovány takzvaně s kalkulačkou v ruce. V takovém případě si volební komise jednoduše výsledky vymýšlí, podotkl Golos. Podle webu Novaja gazeta se tímto způsobem Putinovi mohlo k dobru připočítat 5,9 milionu hlasů. Část z nich už bere v potaz Špilkinova metoda.

Ruská prezidentská kancelář se snažila v letošních volbách o co nejdrtivější vítězství Putina ve volbách, stejně jako o co nejvyšší volební účast, čehož se snažila dosáhnout i nátlakem na voliče, upozornila dříve řada médií. Ústřední volební komise nakonec v pondělí oznámila Putinovo vítězství se ziskem zhruba 87 procent. Volební účast podle ní přesáhla 77 procent, což komise označila za rekordní výsledek v novodobé ruské historii.

Reklama

Související

Ruské prezidentské volby jsou na okupovaných územích neplatné, uvedl Kyjev

Ruské volby na okupovaných územích jsou neplatné, uvedl Kyjev. Hlasování tam probíhá pod nátlakem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme