Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Putina volí i v Praze. Rusové hlasují o své budoucnosti

Rusové volí nového prezidenta. Jednoznačným favoritem je současná hlava státu Vladimir Putin
ČTK

Prezidentské volby v Rusku běží na plné obrátky. O vítězi je předem rozhodnuto. Prezidentské křeslo téměř najisto obhájí současný prezident Vladimir Putin, který je ve funkci od roku 2000. Volby provází bouře i napětí. Protestujícím hrozí až pětileté odnětí svobody, uvedl například ruský sever Meduza.

Reklama

Hlasuje se i v částech Ukrajiny, které okupuje ruská armáda. Kyjev již dříve označil hlasování v těchto místech za „nezákonné a neplatné“. Agentura AP, která má na místě novináře, uvedla, že lidé tam volí pod nátlakem a podle některých svědectví i pod hrozbou použití zbraně. Ukrajinský starosta okupovaného Mariupolu Vadym Bojčenko agentuře popsal, že k bytu jeho souseda dorazila v doprovodu dvou čečenských vojáků s automatickými puškami žena s urnou a dala na srozuměnou, že není jiná možnost než hlasovat.

FOTOGALERIE: Podívejte se do volebních místností v Rusku

Hlasování je důkazem „pokračujícího zjevného ignorování norem a zásad mezinárodního práva ze strany Moskvy“, uvedla ukrajinská diplomacie. „Stejně nezákonné je nutit miliony ukrajinských občanů, kteří žijí na dočasně okupovaných územích, nebo kteří byli násilně přesunuti na území Ruské federace, aby se zúčastnili takzvaných 'voleb',“ píše se v prohlášení.

Julija Navalná během svého projevu v Evropském parlamentu

Kdo nahradí Navalného? Ruská opozice je postupně „odklízena“ do věznic

V Moskvě se dnes uskuteční pohřeb nejvýraznějšího ruského opozičního politika posledních let Alexeje Navalného. S jeho odchodem nyní vyvstává otázka, kdo jej v boji proti režimu Vladimira Putina nahradí. Celému „odboji“ příliš nehraje do karet fakt, že většina z jeho dalších velkých jmen je nyní ve vězení. Naposledy tam byl poslán aktivista Oleg Orlov.

Přečíst článek

Protesty? Hrozí i pětileté vězení

Pozornost se upírá i na nedělní pravé poledne. V tu chvíli by se mohli v ruských volebních místnostech objevit protestující proti režimu Vladimira Putina. S touto iniciativou přišel nedávno zesnulý lídr ruské opozice Alexej Navalnyj. Moskevská prokuratura pohrozila všem, kteří by se této akce chtěli zúčastnit, až pětiletým vězením.

Prokuratura ve svém prohlášení na platformě Telegram uvedla, že shromáždění lidí u volebních místností o nedělním poledni bude posuzovat jako nepovolenou hromadnou událost, jejímž cílem je porušit volební zákony. Dodala, že podobné „nezákonné jednání“ může jiným občanům bránit ve svobodném výkonu jejich volebního práva, a proto hrozí postih podle trestního zákoníku. 

V Praze hlasovaly stovky Rusů

Na ruské velvyslanectví v Praze - Bubenči dnes přicházely stovky Rusů, aby se zúčastnili prezidentských voleb. Od brány velvyslanectví se tvořila na Skakunově mostě dlouhá fronta a postupně přicházeli další lidé. Do 14:00 přišlo hlasovat 712 občanů, uvedla ruská ambasáda na síti X. Rusové přišli podle svých slov dát hlas protikandidátům Vladimira Putina, nebo odmítli svou volbu komentovat.

„Nejsem si jistá, zda se hlasy s partnerem shodujeme, ale ve smyslu plánujeme hlasovat se stejným cílem. Stále si nejsme jistí, ale oba chceme náš hlas dát protikandidátům Putina,“ řekla žena, která přišla volit s manželem a malou dcerou.

Někteří hlasující studenti uvedli, že nemají žádného favorita, ale přišli volit, aby jejich hlas nepropadl. Jiní věřili, že pokud by nepřišli, automaticky by jejich hlas započítali Putinovi, což nechtěli. „Jsem tady z občanské povinnosti, ale vůbec netuším, pro koho budu hlasovat. Nikdo z kandidátů pro mě není vhodnou volbou,“ řekla Ruska, která v Praze studuje vysokou školu. „Já jsem dneska tady, protože chci udělat alespoň něco, aby Putin nevyhrál,“ uvedla její kamarádka.

Několik Rusů odmítlo jakkoliv komentovat, koho budou volit nebo s jakou motivací na velvyslanectví dorazili.

Svět čeká velký volební rok, do kterého zasáhne tryskem se rozvíjející AI

Zmatené lidstvo. Do volebního roku 2024 razantně promluví dezinformace a deepfakes

Svět letos čeká na pět desítek volebních klání, ve kterých patrně bude možné sledovat šíření dezinformací s využitím umělé inteligence (AI), která se rozvíjí závratnou rychlostí. Prakticky kdokoli s nekalými úmysly vybavený chytrým telefonem může snadno stvořit příspěvek, který oklame voliče. Zvláště nebezpečné budou takzvané deepfakes, tedy uměle vytvořené nebo zmanipulované obrázky, zvukové nahrávky nebo videa, píše agentura AP.

Přečíst článek

Šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko

Andrej Danko: Rusko na Ukrajině hájí své zájmy, není agresorem

Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem, Rusko hájí své zájmy, řekl dnes šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko. Řešením konfliktu na Ukrajině je podle něj vytvoření demilitarizované zóny po vzoru Kypru. Danko také kritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit společná jednání se slovenským kabinetem a českého premiéra Petra Fialu také za jeho schůzku s lídrem slovenské opozice.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Více než 30 milionů volebních hlasů pro Putina bylo zfalšovaných, tvrdí ruský opoziční web

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme