Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Rusku houstne atmosféra. Protestujícím proti Putinovi hrozí vězení

Mokevská prokuratura hrozí vězením voličům, kteří by protestovali proti Putinovi
ČTK
 ČTK

Moskevská prokuratura pohrozila voličům pětiletým vězením v případě, že při nynějších prezidentských volbách dorazí k volebním místnostem v neděli v pravé poledne, aby tím dali najevo nesouhlas s průběhem hlasování.

Reklama

S výzvou, aby voliči na výraz protestu proti stávajícímu režimu prezidenta Vladimira Putina přišli k volbám právě v tento čas, přišel nedávno zesnulý lídr ruské opozice Alexej Navalnyj. Sliboval si od toho vytvoření dlouhých front, které by byly svého druhu protestním shromážděním.

Julija Navalná během svého projevu v Evropském parlamentu

Kdo nahradí Navalného? Ruská opozice je postupně „odklízena“ do věznic

V Moskvě se dnes uskuteční pohřeb nejvýraznějšího ruského opozičního politika posledních let Alexeje Navalného. S jeho odchodem nyní vyvstává otázka, kdo jej v boji proti režimu Vladimira Putina nahradí. Celému „odboji“ příliš nehraje do karet fakt, že většina z jeho dalších velkých jmen je nyní ve vězení. Naposledy tam byl poslán aktivista Oleg Orlov.

Přečíst článek

Ruské úřady až na výjimky demonstrace nepovolují a obvykle je rázně potlačují.

Prokuratura ve svém prohlášení na platformě Telegram uvedla, že shromáždění lidí u volebních místností o nedělním poledni bude posuzovat jako nepovolenou hromadnou událost, jejímž cílem je porušit volební zákony. Dodala, že podobné „nezákonné jednání“ může jiným občanům bránit ve svobodném výkonu jejich volebního práva, a proto hrozí postih podle trestního zákoníku. Část zákona, kterou prokuratura jmenovala, předpokládá až pětileté odnětí svobodyuvedl portál Meduza.

Ruské prezidentské volby jsou na okupovaných územích neplatné, uvedl Kyjev

Ruské volby na okupovaných územích jsou neplatné, uvedl Kyjev. Hlasování tam probíhá pod nátlakem

Za nezákonné a neplatné ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo pořádání nadcházejících ruských prezidentských voleb v částech Ukrajiny, které okupuje ruská armáda. Mezinárodní spojence Kyjev vyzval, aby výsledky hlasování neuznávali, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

S iniciativou s názvem „V poledne proti Putinovi“ přišel Navalnyj během pobytu ve vězení nedlouho před svojí smrtí. Po jeho úmrtí tuto výzvu dál šířili jeho spolupracovníci a podpořila ji i řada dalších opozičních osobností včetně dalšího Putinova kritika Michaila Chodorkovského.

Očekává se, že Putin, který je u moci už 24 let, nynější volby s přehledem vyhraje. O prezidentské křeslo se kromě něj formálně ucházejí další tři kandidáti, jejichž funkcí je podle analytiků pouze vytvořit zdání konkurence. Volby Rusko vypsalo i na územích, které okupuje na Ukrajině, což Kyjev hodnotí jako nezákonný krok.

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Více než 30 milionů volebních hlasů pro Putina bylo zfalšovaných, tvrdí ruský opoziční web

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme