Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán poblahopřál Putinovi ke znovuzvolení, vyzdvihl „vzájemný respekt“

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán po zveřejnění oficiálních výsledků prezidentských voleb v Rusku poslal Vladimiru Putinovi dopis, v němž mu pogratuloval ke znovuzvolení, uvedl podle agentury MTI mluvčí maďarské vlády Bertalan Halasi. Orbán se tak stal jediným důležitým politikem z EU, který Putinovi blahopřál k vítězství ve volbách, jenž podle Západu nebyly svobodné ani spravedlivé.

Reklama

Orbán dal podle Halasiho najevo spokojenost s tím, že spolupráce mezi Maďarskem a Ruskem je „založena na vzájemném respektu, což umožňuje diskuzi o důležitých tématech i v současné těžké geopolitické situaci“. Orbán Putinovi napsal, že Maďarsko stojí na straně míru a že je „přesvědčené, že udržovat dialog je základní podmínkou pro co nejrychlejší zajištění míru“. Maďarský premiér šéfa Kremlu ujistil, že Maďarsko je připraveno s Ruskem spolupracovat v oblastech, na které se nevztahují omezení podle mezinárodního práva.

Putinovi ke znovuzvolení v posledních dnech blahopřáli například čelní představitelé Severní Koreje, Íránu, Číny nebo Indie.

Válka na Ukrajině je teď v módu očekávání dlouhého konfliktu

Odvrátili jsme eskalaci na frontě, tvrdí ruští bojovníci na straně Ukrajiny

Ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny tvrdí, že díky svým nedávným vpádům z ukrajinského území do ruského pohraničí pomohli předejít eskalaci bojů na ukrajinské frontě. Uvedli to na tiskové konferenci, kterou uspořádala ukrajinská agentura Ukrinform.

Přečíst článek

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová dnes na summitu EU v Bruselu řekla, že ona se „na blahopřáních podílet nebude“. Podotkla, že s napětím lze výsledky voleb sledovat v mnoha zemích, ne však v Rusku.

Orbán udržuje s Moskvou spolupráci navzdory tomu, že Rusko už více než dva roky vede válku proti Ukrajině. Maďarská vláda kritizuje protiruské sankce a odmítá Ukrajině posílat zbraně. Dnes dalo Maďarsko podle agentury Reuters najevo, že se nepřipojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu.

Šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko

Andrej Danko: Rusko na Ukrajině hájí své zájmy, není agresorem

Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem, Rusko hájí své zájmy, řekl dnes šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko. Řešením konfliktu na Ukrajině je podle něj vytvoření demilitarizované zóny po vzoru Kypru. Danko také kritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit společná jednání se slovenským kabinetem a českého premiéra Petra Fialu také za jeho schůzku s lídrem slovenské opozice.

Přečíst článek

Až do parlamentních voleb na Slovensku byl Orbán v tomto přístupu v rámci EU osamocen, po návratu k moci loni na podzim je k Rusku vstřícnější i slovenský premiér Robert Fico a jím vedená vláda.

Unijní diplomacie v pondělí k prezidentským volbám v Rusku uvedla, že je provázel „alarmující nárůst porušování občanských i politických práv“. Ruští voliči podle EU neměli skutečnou možnost výběru a jen omezený přístup k informacím. EU také dala najevo, že nikdy neuzná výsledky hlasování, které Rusko uspořádalo na okupovaných územích Ukrajiny.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme