Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká spořitelna loni vydělala přes 14 miliard. Pomohl zvýšený zájem o hypotéky

Česká spořitelna
Dušan Kütner / Newstream

České spořitelně (ČS) loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 41,7 procenta na 14,2 miliardy korun. Výsledek byl podle banky ovlivněn loňskou nižší tvorbou opravných položek na rizika a celkovým zotavením po pandemii koronaviru, uvedla banka.

Reklama

Čistý zisk České spořitelny, která je klíčovým hráčem na českém bankovním trhu, se loni zvýšil o téměř 42 procent na více než 14 miliard korun. Bance se do výsledovky promítly snížené náklady na rizika, rozpouštěla tak rezervy na nesplacené úvěry. Provozní zisk byl vyšší o 4,4 procenta, dosáhl 22 miliard korun. Česká spořitelna je největší banka v zemi podle počtu klientů, kterých má kolem 4,5 milionu. Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, jejíž čistý získ se více než ztrojnásobil na 1,9 miliardy eur.

„Silný nárůst vkladů tažený domácnostmi byl následován dvouciferným růstem podílových fondů. Rekordním objemem nových hypoték jsme potvrdili pozici tržního lídra v novém hypotečním financování a naše hypoteční portfolio přesáhlo 350 miliard korun. ČS také upevnila své postavení největší korporátní banky na trhu, když objem poskytnutých korporátních úvěrů překročil 300 miliard korun," uvedl člen představenstva České spořitelny zodpovědný za finanční řízení Ivan Vondra.

K nárůstu čistého zisku dominantně přispělo zejména rozpouštění rezerv, uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Celoroční zisk táhlo podle něj nahoru i zvýšení čistých úrokových výnosů. Zvýšily se i výnosy z poplatků a provizí. Meziročně taktéž poměrně citelně narostly provozní náklady, čemuž se ovšem v inflačním prostředí nelze divit, podotkl.

Rekordní objem hypoték

Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o 10,3 procenta na 856,9 miliardy korun. Úvěry domácnostem stouply o 12,7 procenta na 549,4 miliardy korun, především díky hypotékám, které byly vyšší o 16,5 procenta. Úvěry korporátním subjektům vzrostly o 6,4 procenta na 305,8 miliardy korun. Závazky klientům stouply meziročně o 7,6 procenta na téměř 1,185 bilionu korun. Za nárůstem je podle banky především růst vkladů domácností, které se zvýšily o 11,9 procenta na 900 miliard korun. Naopak vklady korporátní klientely o 7,5 procenta na 212,4 miliardy korun klesly.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Na trhu je nový trend: Nejlevnější hypotéky jsou ty s fixací úrokové sazby na 10 či 15 let. U nich se lze u některých bank dostat i pod čtyři procenta. Ve skutečnosti však nejde o až tak výhodnou nabídku, jak by se mohlo zdát.

Přečíst článek

Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se meziročně zvýšil o 6,8 procenta na 31,1 miliardy korun. „Vývoj čistého úrokového výnosu byl ovlivněn růstem klientských úvěrů a vkladů podpořenými investicemi do státních dluhopisů. Čistý úrokový výnos byl dále pozitivně ovlivněn zvýšením úrokových sazeb ČNB,” uvedla ČS. Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 11,4 procenta na 9,2 miliardy korun, což bylo podle banky způsobeno hlavně dvouciferným růstem objemu podílových fondů ovlivněných značnými novými prodeji a pozitivním vývojem penzijního pojištění. Čistý zisk z obchodních operací loni klesl o 9,1 procenta na 1,7 miliardy korun.

Celkové provozní náklady se meziročně zvýšily o 6,7 procenta na 20,4 miliardy korun, podle ČS rostly zejména náklady na zaměstnance a ostatní správní náklady.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla ke konci loňského roku zhruba 1,642 bilionu korun, meziročně byla vyšší o 6,8 procenta.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme