Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sikorski: Přítomnost sil NATO na Ukrajině není nemyslitelná

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski
ČTK
 ČTK

Přítomnost vojáků NATO na Ukrajině není nemyslitelná, řekl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na konferenci o Polsku jakožto členském státu Severoatlantické aliance. Na sociální síti X o tom informovalo polské ministerstvo zahraničí. Šéf polské diplomacie také uvedl, že vítá myšlenku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který nevyloučil možnost, že by na Ukrajinu byli vysláni cizí vojáci.

Reklama

„Přítomnost sil NATO na Ukrajině není nemyslitelná. Oceňuji iniciativu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, protože je o tom, že (ruský prezident Vladimir) Putin má strach, nikoli že my máme strach z Putina,“ sdělil podle ministerstva Sikorski.

Postoj Sikorského se liší od pozice polského premiéra Donalda Tuska, který myšlenku vyslání polských vojáků na Ukrajinu odmítl.

Americký prezident Joe Biden

Biden: Ukrajina může zastavit Putina, bez naší podpory bude ohrožena celá Evropa

Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje. Bez americké podpory ale bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Svého předchůdce Donalda Trumpa Biden zkritizoval za zpochybňování principu kolektivní obrany NATO.

Přečíst článek

Debata o možnosti působení vojsk NATO na Ukrajině se rozhořela poté, co Macron na konferenci v Paříži na konci února v odpovědi na dotaz ohledně případného vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu řekl, že nic nelze vyloučit. Šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné vzápětí upřesnil, že by Paříž své vojáky na Ukrajinu neposlala bojovat, nýbrž plnit jiné úkoly.

V podobném smyslu jako Macron se v reakci na jeho slova vyjádřila estonská premiérka Kaja Kallasová nebo litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas. Myšlenku vyslání vojsk NATO už ale odmítly Německo, Itálie, Británie, USA nebo také Česká republika. Český prezident Petr Pavel nicméně po úterním jednání s Macronem v Praze řekl, že souhlasí s hledáním nových forem pomoci Ukrajině včetně diskuse o možné přítomnosti v zemi. Zdůraznil přitom, že nemá na mysli bojové jednotky, ale asistenci.

Reklama

Související

Pečivo podraží

Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme