Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Scholz: Požadovat za ruský plyn rubly je porušením smlouvy

Plynovod Nordstream 1, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Putin si nemůže diktovat, v jaké měně bude inkasovat platby za ruský plyn. To stanovují smlouvy, citovala německého kancléře Olafa Scholze agentura Reuters.

Reklama

Měna, kterou zákazníci platí za ruský zemní plyn, je stanovená smlouvami, upozornil dnes v Bruselu před začátkem summitu EU německý kancléř Olaf Scholz. Reagoval tak na středeční prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, podle nějž Rusko v platbách za plyn určený pro Evropu už nebude přijímat eura ani dolary, nýbrž pouze rubly. Scholz také sdělil, že Německo začne nejspíše ještě letos stavět dva terminály pro zkapalněný zemní plyn (LNG). 

Podle Scholze nebyl zákaz dovozu ruských energetických surovin záměrně součástí sankcí, které Evropská unie dosud uvalila na Rusko v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Unijní lídři jsou před dnešním summitem Evropské unie v této otázce rozděleni. Zatímco Polsko a pobaltské státy se kloní k vyhlášení embarga na import ruského plynu a ropy, další země v čele s Německem to odmítají s tím, že opatření by poškodilo evropské ekonomiky.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

Moskva plyn hodlá dodávat i nadále podle plánu a změny se dotknou pouze měny pro účely zúčtování plateb, uvedl ve středu ruský prezident. Téměř všechny kontrakty na nákup ruského plynu do Evropy jsou ale vedeny v eurech nebo dolarech, upozornila agentura Reuters. Německý ministr hospodářství Robert Habeck ve středu uvedl, že ruský požadavek představuje porušení smlouvy. Stejný názor vyjádřil také italský premiér Mario Draghi.

NATO sjezd

Britové zmrazí aktiva Gazprombank. Přitvrdit chtějí i Američané

Spojené království v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rozšířilo sankční seznam o 65 dalších subjektů. Británie zmrazí aktiva bank Gazprombank a Alfa Bank, ale třeba také šéfovi Sberbank Hermanu Grefovi. Nově na listině figuruje také diamantová těžební společnost Alrosa.

Přečíst článek

polský Zlotý

Polsko buduje „antiputinovský štít“. Chce snížit daň z příjmu fyzických osob na 12 procent

Polsko chce od 1. července snížit daň z příjmu fyzických osob ze 17 na 12 procent. Změna by se měla dotknout důchodců nebo lidí pracujících na plný úvazek, uvedla dnes agentura PAP.

Přečíst článek

AirCraft Industries

Jiří Hynek: Hledá se nepřítel, ne řešení

Aircraft Industries, bývalý Let Kunovice, spadl do ruských sankcí. Najde se cesta, jak tomuto a podobným podnikům umožnit při dodržení všech sankcí tuto krizi překonat a případně se dostat do českého vlastnictví, ptá se v komentáři prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme