Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britové zmrazí aktiva Gazprombank. Přitvrdit chtějí i Američané

NATO sjezd
ČTK
 ČTK

Spojené království v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rozšířilo sankční seznam o 65 dalších subjektů. Británie zmrazí aktiva bank Gazprombank a Alfa Bank, ale třeba také šéfovi Sberbank Hermanu Grefovi. Nově na listině figuruje také diamantová těžební společnost Alrosa.

Reklama

Británie dnes rozšířila sankční seznam o dalších 65 subjektů napojených na ruský režim, část z nich je i z Běloruska. Je mezi nimi několik ruských bank, Wagnerova (v ruštině Vagnerova) skupina soukromých žoldnéřů, firmy z obranného průmyslu nebo ruské železnice. O nových sankcích informovala britská vláda.

Británie zmrazí aktiva bank Gazprombank a Alfa Bank, státní námořní přepravní společnosti Sovcomflot, hlavního výrobce ruských bezpilotních letounů Kronshtadt, státních železnic nebo těžařské společnosti a vývozce diamantů Alrosa. Do Británie nově nesmí zakladatel banky Tinkoff Bank Oleg Tiňkov, generální ředitel Sberbank a poradce ruského prezidenta Herman Gref, viceprezident ruské ropné společnosti Rosněfť Didier Casimiro nebo Rusy dosazená starostka ukrajinského Melitopolu Galina Danilčenková.

Na moskevské burze začalo obchodování téměř po měsíci

Kreml nakupuje. Státní peníze drží moskevskou burzu, která otevřela poprvé od začátku války

Moskevská burza dnes otevřela citelným růstem. Kreml na podpůrné nákupy vyčlenil v přepočtu přes 220 miliard korun, zakázal obchodovat cizincům i spekulantům na pokles.

Přečíst článek

Šéfka britské diplomacie Liz Trussová přidala na seznam také Eugena Shvidlera, miliardáře ropného obchodníka s úzkými obchodními vazbami na Romana Abramoviče a Olega Tiňkova. Británie se zaměřila také na Polinu Kovalevovou, nevlastní dceru ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Kovalevová podle britské vlády vlastní v Londýně nemovitost v hodnotě čtyř milionů liber (118 milionů korun).

„Tito oligarchové, podnikatelé a najatí zločinci se podílejí na vraždění nevinných civilistů a je správné, aby za to zaplatili. (Ruský prezident Vladimir) Putin by si neměl dělat iluze - s našimi spojenci jsme jednotní a budeme nadále utahovat šrouby ruské ekonomice, abychom zajistili, že na Ukrajině neuspěje. Nepolevíme,“ uvedla Trussová.

USA, které ve středu formálně obvinily Rusko ze spáchání válečných zločinů, se také chystají oznámit další opatření proti ruským politickým činitelům a oligarchům. Jsou blízko k dohodě s Evropskou unií, jejímž cílem je snížit její závislost na ruské energii.

Nord Stream,

Už i německá vláda pomáhá firmám s energiemi. Češi stále otálejí

Německé vládní strany se shodly na dalších kompenzacích vysokých cen energií.

Přečíst článek

Američané kupují v době rekordní inflace dražší věci, ale v horší kvalitě, zjistila studie.

Jak tvrdé bude zdražení potravin? Údaje potravinářů naznačují desítky procent

Pokud vláda nepřijde s funkčním modelem dotací pro potravináře, promítne se zvyšování cen energií a nedostatku surovin do konečných cen pro spotřebitele zcela zásadně. Upozorňuje na to Potravinářská komora ČR. Požaduje zastropování cen energií nebo zrušení spotřební daně z paliv.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme