Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Raději vrstvu navíc než šok z účtu za plyn. Češi snížili jeho spotřebu skoro o pětinu

topení
iStock

Češi ve svých domovech stáhli termostaty. Proti závratným účtům za plyn bojují vrstvou oblečení navíc. Mikina navrch jim v dubnu ušetřila skoro pětinu spotřeby, vyplývá to ze statistik společnosti Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Reklama

Spotřeba plynu v ČR v dubnu meziročně klesla po očištění o vliv počasí o téměř 18 procent. Pokračuje tak trend z předchozích měsíců, kdy spotřeba plynu byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně 11 procent nižší. Šetří hlavně domácnosti, protože spotřeba plynu v průmyslu bývá poměrně stálá, uvedla společnost Amper Meteo

„Už od podzimu sledujeme, že spotřeba plynu je setrvale nižší než v minulých letech. Nyní ale tento trend nabírá na obrátkách. Ještě v lednu šlo o pád o necelých pět procent, nyní už mluvíme o téměř pětinovém poklesu. Jelikož v průmyslu bývá spotřeba plynu poměrně stálá, je zřejmé, že za většinou tohoto rozdílu jsou úspory ve vytápění, které jsou motivovány skokovým zdražováním energií,“ řekl analytik Amper Meteo Kamil Rajdl.

Produkce kávy v Brazílii, ilustrační foto

XTB: Ceny energií škodí víc než drahé potraviny. I na inflaci se dá vydělat

Je vysoká inflace způsobena růstem cen komodit, nebo naopak vysoká inflace způsobuje růst cen komodit?

Přečíst článek

U elektřiny, která také podražila, podobný trend snižování spotřeby Amper Meteo nepozoruje, její skutečná spotřeba po očištění o vliv počasí za první čtyři měsíce letošního roku dokonce stoupla o 0,6 procenta. Jedno z jednoduchých vysvětlení podle firmy může být, že snížení teploty či doby ohřevu vody je snazší než omezení užívání spotřebičů na elektřinu jako je pračka či lednice.

„Do příští krajně nejisté topné sezony můžeme tedy vyhlížet s určitým optimismem v tom smyslu, že když jde do tuhého, dokáží Češi obléct mikinu a nastavit termostat úsporně. Stát by měl tuto ochotu k úsporám rozhodně podpořit osvětovou kampaní. Ale samo o sobě to nestačí, zejména pokud by měly přijít velké mrazy. Letošní léto je tak potřeba maximálně využít na zateplování veřejných i soukromých budov, protože nejlevnější je to teplo, které vůbec nepotřebujeme vyrobit,“ řekl ředitel skupiny Amper Jan Palaščák.

Firma Amper Meteo dodává předpovědi počasí a z nich odvozené specializované produkty pro energetiku a zemědělství. Zaměřuje se na predikce výkonů solárních a větrných elektráren. Dále zpřesňuje předpovědi teploty vzduchu pro teplárenství a je schopná s ohledem na predikované meteorologické prvky předpovídat spotřebu energie. Pro zemědělství zajišťuje předpovědi počasí s hlavním důrazem na srážkové a teplotní poměry následujícího období.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Je drahý a financuje válku

Spotřeba plynu v Česku očištěná o vliv počasí byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně 11 procent nižší, zatímco výroba z obnovitelných zdrojů meziročně narostla o 14 procent, uvedla to společnost Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek

Evropské země jsou v nejistotě kvůli dodávkám ruského plynu. Kreml požaduje platby za plyn v rublech. Ruská plynárenská společnost Gazprom minulý týden například zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Podle české vlády nejsou signály, že by něco podobného aktuálně hrozilo i ČR. Případný dlouhodobý výpadek by však podle Svazu průmyslu a dopravy způsobil jednoznačný ekonomický propad, podle Potravinářské komory ČR by mohl ohrozit i výrobu potravin. Podle řady firem nelze v krátkodobém horizontu plyn nahradit například elektřinou.

Ropovod Družba

Lukáš Kovanda: Česko nemá za ruskou ropu náhradu. Trpět budou řidiči i průmysl

Česko se odstřihne od ruské ropy asi ještě letos, přitom nemá náhradu. Problémy mohou nastat v podobě citelného zdražení pohonných hmot, ale i ohrožení dodávek okenních rámů, palubních desek či obalů na potraviny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Celoevropské řešení energetické krize nečekejme. Bude to spíš rámec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme