Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové vyvezli z Ukrajiny obilí za půl miliardy dolarů. Zločin, míní experti

Oděsa, nákladní loď s obilím
iStock
 ČTK

Rusko na Ukrajině ukradlo obilí nejméně za 530 milionů dolarů (asi 13 miliard korun). Zjistila to agentura AP při společném vyšetřování s investigativním projektem Frontline americké stanice PBS. Ze satelitních snímků a dat z námořních radiových transpondérů podle AP vyplývá, že přes 30 lodí podniklo více než 50 plaveb, při nichž přepravilo obilí z Ruskem obsazených územích na Ukrajině do přístavů v Turecku, Sýrii, Libanonu a dalších zemí.

Reklama

Když v Libanonu v létě zakotvila nákladní loď Laodicea, ukrajinští diplomaté uvedli, že přepravuje obilí ukradené Ruskem. Moskva toto obvinění označila za nepravdivé a neopodstatněné. Moskvě dal za pravdu také libanonský generální prokurátor a dovolil, aby z lodi byly vyloženy tisíce tun ječmene a mouky.

Elon Musk

Muskův návrh na „mír” pobouřil Ukrajinu. Jdi do..., vzkázal mu zástupce Ukrajiny při OSN

Vlnu pobouření vyvolal na Ukrajině "mírový plán", který představil na Twitteru americký podnikatel Elon Musk. Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o návrhu uspořádal vlastní anketu.

Přečíst článek

Podle společného vyšetřování AP a Frontline je ale loď Laodicea součástí sofistikovaného pašeráckého schématu řízeného Ruskem. Do operace, která pomáhá financovat ruskou válku na Ukrajině, jsou zapojeni bohatí podnikatelé i státem vlastněné společnosti z Ruska a Sýrie, uvedla také AP.

Krádež obilí by měla být válečným zločinem

Krádež obilí by podle odborníků mohla být válečným zločinem. Rusko nejen vyváží obilí z ovládnutých ukrajinských oblastí, ale také útočí na zemědělská zařízení na územích pod kontrolou Kyjeva. Znehodnocuje tak potraviny, žene jejich cenu nahoru a také omezuje vývoz obilí z Ukrajiny, které se přezdívá obilnice Evropy.

pšenice, pšeničné pole (ilustrační foto)

Rusové čekají rekordní úrodu pšenice. Hladovějící svět má ale smůlu – na export obilí nepůjde

Zatímco svět a zejména rozvojové země bojují s nedostatkem obilí a jeho vysokými cenami, Rusko se dostává do opačné situace. Podle odhadů tamní poradenské firmy SovEcon letos dosáhne úroda pšenice rekordních 100 milionů tun. Jenže kvůli potížím s exportem – na který se u obilí sankce nevztahují, ale mnohé země se přesto obávají s Ruskem kvůli jeho invazi na Ukrajinu obchodovat – se obilí hromadí v Rusku a na vývoz zatím čeká, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

"Není to nic jiného než drancování a plenění, což je podle mezinárodního vojenského práva trestný čin," sdělil AP právník David Crane, který se v minulosti podílel na vyšetřování mnoha mezinárodních válečných zločinů. Rusové mají podle něj "povinnost zajistit, aby bylo o civilisty postaráno". "Ne je připravovat o možnost obživy," řekl také Crane.

Proprašované obilí se někdy překládá přímo na moři, aby se zakryl jeho původ. Velké nákladní lodi se na otevřeném moři setkávají s menšími plavidly, které vyvážejí obilí z přístavů na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym. Velké lodi pak obilí vezou do Egypta, Libye, Iráku nebo Saúdské Arábie.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Světové ceny potravin opět klesly. Pomohlo otevření ukrajinských přístavů

Světové ceny potravin v srpnu pátý měsíc po sobě klesly, jejich index se tak ještě více vzdálil rekordu ze začátku roku. Obnovení vývozu obilí z ukrajinských přístavů navíc přispělo ke zlepšení vyhlídek na zásobování. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme