Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z Česka a dalších zemí

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla
redlegsfan21 / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
 ČTK

Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska. S odvoláním na ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija o tom dnes informuje agentura Interfax. Je to odveta za stejné rozhodnutí, které kvůli ruské invazi na Ukrajinu tyto tři země učinily vůči ruským leteckým společnostem v pátek. Na uzavření svého vzdušného prostoru pro ruská letadla se dnes v principu dohodly také pobaltské státy Litva, Lotyšsko a Estonsko, oznámil litevský ministr dopravy. Podobný krok jako Rusko udělala v sobotu i Česká republika, která od půlnoci na neděli úplně uzavře vzdušný prostor aerolinkám z Ruska.

Reklama

„V souvislosti s nikoliv přátelskými rozhodnutími leteckých úřadů Bulharska, Polska a Česka se od 26. února 2022 od 15:00 hodin moskevského času (13:00 SEČ) pro letecké dopravce těchto států a/nebo v nich registrované (společnosti) zavádí omezení letů do míst v Rusku, včetně tranzitních letů přes ruský vzdušný prostor,“ cituje Interfax z prohlášení úřadu.

„Lety z těchto zemí lze uskutečnit pouze na základě zvláštního povolení vydaného Rosaviacijí nebo ruským ministerstvem zahraničí,“ dodal úřad.

Litva, Lotyšsko a Estonsko se v zásadě dohodly na uzavření svého vzdušného prostoru pro ruská letadla, oznámil mezitím litevský ministr dopravy Marius Skuodis. „Od rána připravujeme dokumenty pro naše vlády, které o nich budou hlasovat. Náš plán je učinit tento krok společně,“ napsal Skuodis na facebooku.

Británie hned ve čtvrtek, v den zahájení ruské invaze, s okamžitou platností zakázala strojům ruské letecké společnosti Aeroflot přistávat na svém území. V reakci na to pak Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

Česko zakáže Rusům vstup do svého vzdušného prostoru

Od půlnoci na neděli úplně uzavře Česká republika vzdušný prostor aerolinkám z Ruska. Dosud směla letadla nad územím Česka přelétat. České televizi to sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), následně informaci uvedl na twitteru. Česko již o půlnoci z pátku na sobotu zakázalo provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území. Omezení se týkala linek, které by létaly na tuzemská letiště. 

„Stupňujeme opatření proti ruské agresi na Ukrajině. S platností od půlnoci uzavíráme pro všechna letadla ruských dopravců vzdušný prostor nad ČR. Navazujeme na páteční rozhodnutí, kterým jsme zakázali ruským leteckým společnostem přistávat a vzlétat z našeho území a na rozhodnutí z půlky týdne, kdy jsme přestali povolovat ruské nepravidelné lety do České republiky,“ uvedl v tiskovém prohlášení Kupka.

V České televizi upozornil, že jde zřejmě o poslední krok v leteckém provozu, protože další možná opatření již ani nejsou k dispozici. „Přestali jsme dávat povolení pro nepravidelné lety, pak jsme zakázali vzlety a přistání pro všechny lety a nyní zavíráme vzdušný prostor,“ dodal.

„Přerušení platí zatím předběžně do 6. března. Obnovení letů ale bude záviset na vývoji situace a otevření ruského vzdušného prostoru,“ řekla mluvčí dopravce ČSA Vladimíra Dufková. Ze stránek ČSA vyplývá, že dnešní let z Prahy do Moskvy po 10:00 se uskutečnil. Stejně tak odletělo letadlo zpět z Moskvy v 15:45 moskevského času. ČSA aktuálně provozují do Ruska pouze lety do Moskvy. Nejbližší let se měl uskutečnit v neděli. 

Reklama

Související

Trosky kdysi největšího dopravního letadla na světě Antonov An-225 Mrija na ukrajinském letišti Hostomel. Zničila ho ruská armáda hned po začátku invaze na Ukrajinu.

FOTOGALERIE: Ukrajina opravuje zničený obří letoun Mrija. Nutnost, symbol, nebo pošetilost? ptají se kritici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme