Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wizz Air zrušil letní lety na Ukrajinu a do Ruska, nevěří v brzký konec války

Airbus A320-232 letecké společnosti Wizz Air
Anna Zvereva from Tallinn, Estonia / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Dušan Kütner
duk

Před týdnem se v nabídce největšího východoevropského nízkonákladového dopravce Wizz Air objevily termíny letů na Ukrajinu a do Ruska od července. Nevydrželo to dlouho a maďarská letecká společnost je opět stáhla. Důvodem je, že nevěří v brzký konec války a létat tam nehodlá, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Letecký dopravce Wizz Air prodloužil zrušení letů na Ukrajinu a do Ruska do konce října, protože válka, kterou v únoru zahájil Vladimir Putin, nevykazuje žádné známky útlumu. Tento krok znamená, že největší východoevropský nízkonákladový přepravce zruší provoz do obou zemí po celou dobu letního letového řádu, který letos končí 29. října, uvedl Bloomberg.

Aeroflot, Moskva, letiště

Na Západě zuří boj o stovky letadel zabavených v Rusku, ve vzduchu létají miliardy dolarů

Válečný střet Ruska a Ukrajiny odstartoval i boj v západním světě mezi firmami pronajímajícími letadla do Ruska a pojišťovnami. Rusko po invazi zabavilo asi 400 zahraničních letounů pořízených ruskými subjekty na leasing. Firmy se nyní domáhají zaplacení miliard dolarů za stroje, o které přišly. Pojišťovny se brání, že je ještě brzo na to spočítat výši pojistného plnění, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Web společnosti Wizz Air minulý týden krátce ukázal lety na Ukrajinu jako znovu dostupné od července po skončení počátečního období pozastavení po začátku invaze. „Už jsme to napravili a je nepravděpodobné, že bychom tyto služby v dohledné době obnovili,“ řekla Bloombergu mluvčí Christie Rawlingsová.

Čtyři letadla společnosti Wizz Airbus řady SE A320 zůstávají na Ukrajině poté, co tam uvízly po začátku invaze. Tři jsou v hlavním městě Kyjevě a jeden v západoukrajinském Lvově. Dopravce se sídlem v Budapešti by je chtěl přes léto přemístit jinam. „Ale to je v současnosti nemožné,“ podotkla Rawlingsová. 

Aircraft Industries,  L410 NG

Kunovická Aircraft Industries se vrací do českých rukou. Od Rusů ji kupuje Omnipol

Kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries kupuje od ruského majitele skupina Omnipol. Vlastníka z České republiky bude mít někdejší Let Kunovice po 14 letech. Cenu transakce firmy neuvedly.

Přečíst článek

Wizz Air loni zvýšil počet přepravených cestujících o 30,3 procenta na 21,7 milionu. Podobně jako další aerolinky těžila firma z postupného oživování letecké dopravy z útlumu způsobeného pandemií COVID-19. V samotném prosinci se počet cestujících přepravených společností Wizz Air téměř zečtyřnásobil a činil zhruba 2,6 milionu. Předloni to bylo 666 tisíc.

Společnost Wizz Air sídlí v Budapešti, s jejími akciemi se však obchoduje na burze v Londýně. Firma loni v létě oznámila, že hodlá do roku 2030 více než ztrojnásobit počet provozovaných letadel a přijmout tisíce nových pilotů.

Martin Feč

Martin Feč: Private jetem se do Ruska dostanete. My to ale v žádném případě nenabízíme

Během pandemie obliba soukromých letů vzrostla, lidé se dostali do míst, kam by je běžné linky nedopravily, navíc se vyhnuli frontám a potenciální nákaze. Podle Martina Feče z brokerské společnosti Charter Advisory, která lety s private jety zprostředkovává, se tak cílová skupina této formy přepravy rozrůstá. „Už to není jen svět vlastníků firem, ale nově třeba i manažerů z korporátu,“ tvrdí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme