Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruské úřady vydaly tělo Navalného. Režim se obává veřejného pohřbu

Ruské úřady předaly tělo ruského opozičního představitele Alexeje Navalného
ČTK
 ČTK

Ruské úřady předaly tělo ruského opozičního představitele Alexeje Navalného jeho matce Ljudmile Navalné. Podle serveru Meduza to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Předák ruské opozice podle tvrzení vězeňské správy zemřel ve vězeňském zařízení už v pátek 16. února. Rodina se od té doby domáhala jeho těla, aby ho mohla pohřbít. Dnes k vydání znovu důrazně vyzvala Navalného manželka Julija.

Reklama

„Alexejovo tělo vydali matce. Velké díky všem, kdo po tom spolu s námi volal,“ uvedla Jarmyšová. Dodala ale, že zatím není jasné, zda bude mít rodina možnost uspořádat pohřeb podle svých představ, nebo zda tomu budou úřady bránit.

Dříve se objevily zprávy, že na matku je vyvíjen tlak, aby souhlasila s tajným pohřbem. Ljudmila Navalná se nyní podle Jarmyšové nachází v Salechardu na severu Ruska, kam bylo tělo jejího syna převezeno z nedalekého vězeňského tábora.

Navalnyj zemřel za nevyjasněných okolností. Jeho spolupracovníci i jeho rodina připisují smrt ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, jehož Navalnyj hlasitě kritizoval. Putina z vraždy dnes znovu obvinila Navalného manželka Julija ještě před zprávou o tom, že úřady tělo vydaly.

Protesty na ukončení války na Ukrajině

Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko šéf OSN. Ke vzkazu se přidalo více než 50 států

Generální tajemník OSN António Guterres a více než 50 států vyzvali Rusko, aby ukončilo válku na Ukrajině a okamžitě se stáhlo z jejího území. Je nejvyšší čas na mír, řekl v New Yorku Guterres, informuje agentura DPA. Dnes to jsou přesně dva roky ode dne, kdy Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Přečíst článek

„Je to devět dní, co Putin zabil Alexeje Navalného. Ale vražda Putinovi nestačila. Teď drží tělo jako rukojmí, vysmívá se jeho matce, nutí ji, aby souhlasila s tajným pohřbem. Vyhrožují, že jinak s Alexejovým tělem něco provedou,“ řekla vdova ve videozáznamu zveřejněném na platformě YouTube.

Putina zároveň obvinila z toho, že ve skutečnosti nectí křesťanské zásady, i když v médiích si na horlivého křesťana hraje, a že znevažuje Navalného pozůstatky, když brání pohřbu. „To, co teď Putin dělá, to je nenávist. Ne, to dokonce ani není nenávist, ale jakýsi satanismus, pohanství,“ prohlásila Julija Navalná.

Navalného matka ve čtvrtek uvedla, že jí konečně ukázali synovo tělo, ale že úřady jí vyhrožují, že pokud nebude souhlasit s tajným pohřbem bez obřadu, tak by se mohlo s tělem něco přihodit.

Ruská obojživelná loď Caesar Kunikov byla podle ukrajinských ozbrojených sil potopena u pobřeží Ruskem okupovaného Krymu

Jde to i bez námořnictva. Ukrajinci způsobují ruské flotile na Černém moři zásadní ztráty

Ukrajina za dva roky, kdy se brání ruské vojenské agresi, potopila nebo vážně poškodila přibližně dvě desítky ruských válečných lodí. Na svém webu to píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RF), které ruské námořní ztráty označuje jako mimořádné - jde podle něj o třetinu ruské Černomořské flotily. A působí je podle něj země, která v současné době nemá vlastní námořnictvo s flotilou lodí.

Přečíst článek

Komentátoři předpokládají, že před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, se Kreml obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl přeměnit v demonstraci proti Putinovu režimu.

Navalnyj, který odhaloval korupce na vrcholu ruského režimu, byl roky hlavní tváří ruské opozice. V roce 2020 byl hospitalizován s příznaky otravy, která podle něj byla provedena na Putinův příkaz. Západní laboratoře v jeho těle vyjevily bojovou látku novičok. Hned po vyléčení z otravy v Německu a po návratu do vlasti byl Navalnyj v lednu 2021 uvězněn.

V pátek 16. února vězeňská služba uvedla, že 47letému politikovi se po vycházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí prezidentu Putinovi.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme