Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Razie u dalšího člena AfD. Podezření opět padá na čínského špióna

Europoslanc za Alternativu pro Německo (AfD) Maximilian Krah
ČTK
 ČTK

Německé Spolkové státní zastupitelství nechalo prohledat bruselské kanceláře německého europoslance za Alternativu pro Německo (AfD) Maximiliana Kraha.

Reklama

Zastupitelství v prohlášení uvedlo, že Evropský parlament s akcí souhlasil a že tento krok souvisí s podezřením dlouholetého Krahova spolupracovníka ze špionáže pro Čínu. Krah, který vede stranickou kandidátku AfD pro červnové eurovolby, na síti X uvedl, že prohledání kanceláří se dalo očekávat a že jeho se prohlídka netýkala.

„Evropský parlament se vstupem do těchto prostor souhlasil. Byt Jiana G. v Bruselu byl prohledán již 24. dubna 2024,“ oznámilo zastupitelství.

Případ se týká německého občana Jiana Guoa, který je čínského původu a který je na webu Evropského parlamentu stále veden jako akreditovaný asistent. Podle Spolkového státního zastupitelství je Guo podezřelý, že jako spolupracovník čínské tajné služby předával Pekingu informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

David Ondráčka: Městské firmy jako krmelce hladových kamarádů politiků. Změňme to

Společnosti vlastněné městy a jejich efektivita zásadním způsobem ovlivňují kvalitu života lidí. Zajišťují ve městech klíčové služby, hromadnou dopravu, vodu, teplo, osvětlení ulic, opravy cest a chodníků, svoz odpadků a mnohem víc. Ale systémový způsob jejich řízení (corporate governance) se vyčerpal a nefunguje. Důraz na zásadní roli dozorčí rady se v českých komunálních podmínkách zvrhl v orgie neodpovědnosti, alibismu a špatného managementu.

Přečíst článek

Politik prý o ničem nevěděl

Krah se od svého asistenta distancoval a před dvěma týdny oznámil, že ho ze svých služeb okamžitě propouští. Sám Krah tvrdí, že o jednání asistenta nevěděl. Vedení AfD Kraha podpořilo, europoslanec tak nadále vede kandidátku.

„Dnes byla v Bruselu prohledána kancelář mého bývalého spolupracovníka. To se po jeho zadržení dalo očekávat, a proto to není rozhodně překvapující. Pozoruhodné je ale to, že se na to čekalo tak dlouho,“ uvedl Krah na X. Poznamenal, že jeho a ani dalších spolupracovníků se prohlídka netýkala.

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku

Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti) v televizi Nova.

Přečíst článek

Minulý týden v pátek Krah na X napsal, že dotazem na Spolkovém státní zastupitelství si jeho právní zástupce ověřil, že v této kauze proti Krahovi není vedeno vyšetřování.

Vrchní státní zastupitelství v Drážďanech podle deníku Die Welt zahájilo v souvislosti s Krahem dvě takzvaná předběžná vyšetřovací řízení, která se týkají možných plateb z Ruska a Číny. Předběžné vyšetřovací řízení neznamená, že by Krah byl podezřelý a že by byl vyšetřován, ale slouží k prověření toho, zda nějaké důvodné podezření vůbec může existovat.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme