Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin se připravuje na dlouhý konflikt, v Rusku zvažuje stanné právo, soudí americké výzvědné služby

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)
ČTK / AP
 ČTK

Spojené státy se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině a ani ruské vítězství na Donbasu na východě země by nemuselo válku ukončit. Na brífinku zákonodárců to řekla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AFP Putin zvažuje i zavedení stanného práva v Rusku.

Reklama

Putin ve své strategii počítá s tím, že odhodlání Západu pomáhat Ukrajině a dodávat napadené zemi zbraně postupně zeslábne, dodala Hainesová. Ukrajina čelí ruské invazi od 24. února, Západ Kyjevu posílá zbraně a další pomoc a proti Rusku zavedl řadu sankcí.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo), polský prezident Andrzej Duda (vpředu uprostřed) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na plátně) během hlavní akce charitní akce Stand Up for Ukraine, která vynesla na pomoc ukrajinským uprchlíkům 9,1 miliardy eur.

Biden: Putin neví, jak vycouvat. Unii ani NATO se mu rozbít nepodařilo

Americký prezident Joe Biden vyjádřil obavy, že ruský prezident Vladimir Putin nemá způsob, jak vycouvat z války na Ukrajině. Biden v této souvislosti prohlásil, že se snaží přijít na to, co s tím udělat.

Přečíst článek

Američtí zpravodajci odhadují, že Putin nepoužije jaderné zbraně, pokud nebude Rusko nebo jeho režim „v bezprostředním ohrožení". Přesto USA počítají s variantou, že by na Ukrajině v nacházejících měsících mohlo dojít k „nepředvídatelné a potenciálně eskalační trajektorii," protože Putinovy ambice přesahují aktuální možnosti ruské armády, uvedla Hainesová.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Současný vývoj bojů zvyšuje pravděpodobnost, že prezident Putin sáhne k drastičtějším opatřením, včetně zavedení stanného práva, využití kapacit průmyslové výroby nebo případné vojenské eskalace, aby uvolnil zdroje potřebné k dosažení svých cílů," soudí šéfka americké výzvědné služby citovaná agenturou AFP.

Ruská ekonomika letos klesne kvůli invazi na Ukrajinu nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Ruská ekonomika letos klesne nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Rusko čelí nejhlubšímu hospodářskému poklesu za téměř tři desetiletí, protože tlak ze strany sankcí uvalených USA a jejich spojenci narůstá. Uvádí to interní prognóza ruského ministerstva financí s tím, že HDP Ruska se letos sníží až o 12 procent, což je výrazně více než dubnový odhad ruské centrální banky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje.

Přečíst článek

K použití jaderných zbraní by Putina mohl dohnat dojem, že na Ukrajině válku prohrává nebo že se do bojů zapojila, nebo chce zapojit Severoatlantická aliance. Pokud by se k tomu schylovalo, Moskva by nejdřív vyslala varovné signály, míní Hainesová.

„Rusové nevyhrávají a Ukrajinci nevyhrávají a jsme tu tak trochu v patové situaci," poznamenal před senátním výborem šéf americké vojenské rozvědky DIA Scott Berrier a dodal, že dosud bylo v tomto konfliktu zabito osm až deset ruských generálů.

> > > > > Ruská invaze na Ukrajině on-line zde < < < < <

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme