Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin je v Pekingu s jaderným kufříkem

Putin je v Pekingu s jaderným kufříkem
Profimedia
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin byl v Pekingu v doprovodu důstojníků ruských námořních sil nesoucích kufřík, který obsahuje tajné kódy nezbytné pro odpálení ruských jaderných zbraní, všimli si novináři. Plyne to ze záběrů pořízených ve středu, kdy se šéf Kremlu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a poté zamířil na další schůzku, uvedla agentura Reuters.

Reklama

„Jsou jisté kufříky, bez kterých se žádná Putinova cesta neobejde,“ uvedl korespondent ruské tiskové agentury RIA Novosti ve svém příspěvku na Telegramu pod videonahrávkou. Na té je zachycený ruský prezident obklopený členy ochranky, za ním pak kráčejí dva příslušníci ruského námořnictva v uniformě, z nichž každý má v ruce kufřík. Kamera následně zabere jeden z kufříků detailně, píše Reuters.

Takzvaný „jaderný kufřík“ je zařízení, v němž jsou uloženy kódy ke spuštění jaderných zbraní. Těmito kódy v Rusku vždy disponují nejvyšší političtí a vojenští činitelé země. Prostřednictvím zařízení má také prezident možnost spojit se s velením ruských strategických jaderných sil.

Joe Navarro na konferenci vyjednavačů "Klíč komunikace" na Pražském hradě.

Agent FBI Joe Navarro: Na Putina nestačí znát řeč těla. Je nutné hledat rozpory mezi tím, co říká a dělá

Určitá gesta jsou univerzální napříč kulturami po celém světě, tvrdí Joe Navarro, nejslavnější agent FBI a jeden z nejlepších expertů na řeč těla na světě. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz se vyjadřuje i k selhání zpravodajských služeb v Izraeli i k tomu, jak číst gesta Vladimíra Putina anebo co můžeme sami zlepšit, abychom uměli lépe vyjednávat.

Přečíst článek

Přístroj má kromě hlavy státu také ministr obrany Sergej Šojgu a pravděpodobně i náčelník generálního štábu Valerij Gerassimov, píše Reuters.

Obdobným kufříkem k autorizaci použití jaderných zbraní disponuje také americký prezident Joe Biden. Americkému kufříku se říká „fotbal“, ruskému „Čeget“ – podle hory v severním Kavkazu.

Válka na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo invazí do sousední země v únoru loňského roku, zvýšila napětí mezi Moskvou a Washingtonem na nejvyšší úroveň za několik desítek let.

Ruská Duma schválila ve středu ve druhém a následně i konečném třetím čtení návrh zákona o odstoupení od ratifikace Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek.

Trojúhelník moci

Putin se ve středu v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na okraj summitu k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Jde teprve o Putinovu druhou zahraniční cestu mimo státy někdejšího Sovětského svazu od loňského útoku Ruska na Ukrajinu. Putin v rozhovoru se Siem vyjádřil přesvědčení, že v dnešní složité době je nutná úzká koordinace zahraniční politiky.

Čínský prezident zase konstatoval, že vzájemná důvěra mezi dvojicí mocností se stále prohlubuje. Zároveň si pochvaloval, že se s Putinem za uplynulých deset let sešel už 42krát, díky čemuž je pojí hluboké přátelství.

Putin se v Číně setkal také s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Putin a Orbán spolu hovořili tváří v tvář naposledy 1. února 2022, tedy tři týdny před ruskou invazí na Ukrajinu.

„Vzhledem k současným geopolitickým podmínkám jsou možnosti udržovat kontakty a rozvíjet vztahy velmi omezené. Je ale uspokojivé, že (Rusko) udržuje vztahy s mnoha evropskými zeměmi a Maďarsko je jednou z nich,“ řekl Putin podle agentury AFP Orbánovi. Podle hlavy ruského státu je „velmi důležité mít možnost vyměňovat si názory se zemí Evropské unie“.

Gazprom

Putin zmrzačil Gazprom. Ani dohoda s Čínou neobnoví jeho tržní sílu

Ruský prezident Vladimir Putin přecenil své možnosti, když se pokusil využít ruský státní plynárenský gigant Gazprom k tomu, aby dostal Evropu na kolena. A nyní jsou jeho snahy o posílení Gazpromu vydány na milost a nemilost Číně, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Západ váhá s podporou Ukrajiny. Do týdne může být po válce, chvástá se Putin

Jak skončí válka na Ukrajině? Na začátku tohoto roku se bývalý americký prezident Donald Trump chlubil, že pokud bude znovu zvolen, „vyřeší tuto válku během jednoho dne“. Ano - během 24 hodin. Ruský prezident Vladimir Putin má o něco méně ambiciózní prognózu: Pokud půjde vše podle jeho představ, válka může skončit do týdne.

Přečíst článek

Reklama

Související

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme