Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Západ váhá s podporou Ukrajiny. Do týdne může být po válce, chvástá se Putin

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Jak skončí válka na Ukrajině? Na začátku tohoto roku se bývalý americký prezident Donald Trump chlubil, že pokud bude znovu zvolen, „vyřeší tuto válku během jednoho dne“. Ano - během 24 hodin. Ruský prezident Vladimir Putin má o něco méně ambiciózní prognózu: Pokud půjde vše podle jeho představ, válka může skončit do týdne.

Reklama

Na čtvrtečním výročním zasedání Valdajského diskusního klubu, což je Kremlem organizované odborně-analytické fórum, oficiálně zaměřené na aktuální otázky mezinárodní politiky, ekonomiky a bezpečnosti ve světě, Putin předpověděl, že Ukrajina se zhroutí, pokud Západ zavře kohoutky vojenské a ekonomické pomoci, píše CNN.

„Zkrátka a dobře, ukrajinská ekonomika nemůže existovat bez vnější podpory,“ řekla ruská hlava státu. „Jakmile se podpora zastaví, do týdne bude po všem. Hotovo."

Washington pohrozil Ukrajině krácením pomoci, pokud nepřidá v boji s korupcí

Spojené státy stále silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, píše na svých internetových stránkách americká televize CNN s odvoláním na vícero nejmenovaných zdrojů. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót, v nichž naznačil, že určité formy americké hospodářské pomoci budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí.

Přečíst článek

Tyto výroky byly snad nejjasnějším vyjádřením Putinovy dosavadní strategie na Ukrajině: počítá s tím, že západní aliance, která Ukrajinu podporuje, se rozpadne. Putin hraje o čas. A vývoj v posledních dnech ke znepokojení ukrajinských příznivců naznačuje, že Putinův plán možná získává na síle.

Po celou dobu války byly Spojené státy pro Ukrajinu stabilním záchranným lanem a věnovaly jí celkem asi 113 miliard dolarů, včetně přímé vojenské pomoci, rozpočtových injekcí a humanitární pomoci.

TOMÁŠ KOPEČNÝ

Tomáš Kopečný: Ukrajina nás může naučit využívat peníze mezinárodních institucí

Obnova Ukrajiny přiláká do země spoustu firem z celého světa, konkurenční boj bude tvrdý. Češi nemohou spoléhat na to, že mají předem vyhráno díky sympatiím Ukrajinců. „A už vůbec nám tyto sympatie nepomůžou k úspěchu v tendrech Světové banky, Evropské banky pro obnovu a rozvoj nebo Evropské investiční banky,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz český vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Odvolání předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho však krátkodobé vyhlídky na nový balíček pomoci vážně zpochybnilo.

A pak je tu závod o republikánskou prezidentskou nominaci, který pravděpodobně také hraje Putinovi do karet. Kreml si je bezpochyby vědom skutečnosti, že několik uchazečů z řad republikánů je v otázce pomoci Ukrajině hlasitými skeptiky. V čele stojí Trump, který rozhodně není přítelem Ukrajiny.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme