Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Visegrádská čtyřka - informace o tématu

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Globální ekonomika letos poroste. Dařit se má i zemím V4, tedy kromě Česka

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta, zatímco v únoru počítala s růstem o 2,9 procenta, uvedla ve svém aktualizovaném výhledu. Česká republika si povede nejhůře ze zemí Visegrádské skupiny (V4) a jako jediná z V4 zaostane i za průměrem OECD, předpovídá organizace.

Přečíst článek

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Přečíst článek
Robert Fico

Fico to přehnal. Jeho výroky ovlivní jednání Visegrádské čtyřky

Výroky slovenského premiéra Roberta Fica k Ukrajině se podle jeho českého protějšku Petra Fialy (ODS) nepochybně projeví na zítřejším jednání předsedů vlád Visegrádské skupiny (V4) v Praze. Premiéry Slovenska, Polska a Maďarska pozval do Prahy na jednání V4. Schůzky v tomto formátu má za důležité pro hledání konsenzu v Evropě, i když, jak řekl, z jednání s Ficem a maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem nemá "největší radost".

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku klesá. Fialovi se podařilo po Babišovi „uklidit“ poměrně rychle

Inflace v Česku prudce klesá. Podle dnešních čísel Eurostatu ji Česko mělo letos v lednu devátou nejnižší v EU (viz graf níže). Byla podprůměrná jak v rámci EU, tak i eurozóny. Česko navíc vykazovalo citelně nižší inflaci než všechny další země Visegrádské čtyřky. Co více, tuzemská inflace by letos měla zůstat na poměry EU podprůměrná celoročně.

Přečíst článek
Polsko s novou vládou by pro nás mělo být klíčovým spojencem

David Ondráčka: Polsko s novou vládou by pro nás mělo být klíčovým spojencem

Polsko ukončilo 8 let trvající vládu Kaczynskeho a jeho strany Právo a spravedlnost (PiS), a od včerejška má nového premiéra Donalda Tuska. Byly to dramatické volby, a nesnadná povolební hra, ale včera se v Sejmu výměna garnitur dokončila.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě. I tak „drží pusu a krok“

Lukáš Kovanda: Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě. I tak „drží pusu a krok“

Češi se nechávají „odírat“ jako žádný jiný národ v Evropě. Na své výplatnici totiž vidí nejmenší část hodnoty, kterou skutečně vytvoří. Konkrétně se jedná o zhruba 67 procent. Třeba Belgičané se ale mohou pochlubit výdělky, které takřka ze sta procent odpovídají hodnotě, kterou skutečně vytvoří. Poměrně vysokou část (93procentní či vyšší) toho, co skutečně odpracují, mají na svých výplatnicích také Francouzi, Slovinci, Rakušané, Španělé a Němci, píše v komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Argentinská centrální banka zavádí novou bankovku v hodnotě 10 000 pesos (zhruba 262 korun). Je to pětkrát vyšší hodnota, než jakou měla v této jihoamerické zemi dosud nejhodnotnější bankovka. Zavedením bankovky s vysokou nominální hodnotou reaguje banka na devalvaci, za kterou stojí dlouhotrvající vysoká inflace. Ta patří k nejvyšším na světě a kvůli špatné hospodářské situaci byla ve čtvrtek v zemi generální stávka.
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení cel na dovoz elektromobilů 🔌🚗 z Číny. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg, podle níž krok oznámí vláda příští týden. Ochranná opatření se mají týkat i baterií či solární techniky.
Polský prodejce obuvi 👠👢 CCC v prvním čtvrtletí zvýšil hrubý provozní zisk na 304 milionů zlotých (1,8 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 244 procent. Tržby v období od února do dubna meziročně vzrostly o devět procent na 2,26 miliardy zlotých. Přispěla k tomu jak nejnovější firemní značka, řetězec HalfPrice, tak i stejnojmenná značka CCC. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme