Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PŘEHLEDNĚ: Jak mohou vypadat sankce proti Rusku

PŘEHLEDNĚ: Jak mohou vypadat sankce proti Rusku
ČTK
 nst
nst

Spojené státy, Británie a Evropská unie začínají proti Rusku kvůli agresi na Ukrajině roztáčet nové kolo sankcí. Podívejte se, jak mohou nové postihy vypadat.

Reklama
  • Jedním z nejtvrdších opatření by bylo odpojení ruského finančního systému od společnosti SWIFT, která zpracovává mezinárodní finanční převody a používá ji 200 zemí. V roce 2012 společnost SWIFT odpojila íránské banky, když se zpřísnily mezinárodní sankce proti Teheránu kvůli jeho jadernému programu.
  • EU zvažuje sankce proti osobám, konkrétně proti 351 zákonodárcům ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro uznání separatistických regionů na východní Ukrajině. Dalším cílem sankcí může být 11 Rusů, kteří uznání navrhli.
  • Velvyslanci EU také podpořili zacílení sankcí proti velitelům ozbrojených sil, které Putin poslal do sporné oblasti. 
  • Sankce mají mířit také na dvě ruské banky a na financování ruského státního dluhu, aby evropské instituce nemohly nakupovat nové ruské dluhopisy nebo se podílet na refinancování dluhu na sekundárním trhu.
  • Británie, kde žije mnoho bohatých Rusů, pohrozila odhalením majetku a vlastnictví firem na svém území, pokud Rusko napadne Ukrajinu, přičemž britský premiér Boris Johnson řekl, že „v Londýně je už tak problém s ruskými penězi”.

Pasová kontrola, ilustrační foto

Británie se staví zády ruským oligarchům. Chystá se zrušit zlatá víza

Británie už nechce za každou cenu lákat do země zahraniční kapitál. Zvažuje, že zruší podnikatelská víza, která uděluje pod podmínkou závazku milionových investic, uvedla BBC.

Přečíst článek

  • Británie uvaluje sankce na pět ruských bank, Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvajzbank a Black Sea Bank, a tři osoby - bratry Borise a Igora Rotenbergovi a Gennadije Timčenka - rusko-finského podnikatele a oligarchu -, kteří jsou Londýnem považováni za blízké spojence ruského prezidenta Vladimíra Putina.
  • Další silné sankce si chce Londýn podle Johnsona nechat „v záloze s ohledem na to, co může prezident Putin udělat v dalším kroku”. Zabránit by mohl i tomu, aby ruské společnosti získávaly finanční prostředky v librách nebo dokonce v dolarech. 
  • Spojené státy chtějí po americkém čipovému průmyslu, aby byl připraven na nová omezení exportu do Ruska, pokud Moskva zaútočí na Ukrajinu, včetně možného blokování přístupu Ruska ke globálním dodávkám elektroniky.
  • Zastavuje se povolování NordStream 2. Rusko je nespolehlivým geopolitickým partnerem, tudíž Německo musí opakovat bezpečnostní posouzení rizika Nordstreamu a závislosti země na ruském plynu. Do té doby je schvalování pozastaveno. 

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Německo pozastavilo certifikaci projektu Nord Stream 2. Kvůli postupu Kremlu na Ukrajině

Nynější postup Ruska vůči Ukrajině znemožňuje udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi. Oznámení přivítal Bílý dům, podle polské vlády je ale zastavení certifikace plynovou „příliš málo".

Přečíst článek

  •  EU však musí o zavedení sankcí rozhodovat jednomyslně a Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán je vnímán jako spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, bez přímého pozemního útoku nehodlalo sankce podpořit.

>>>>>> Vše k ukrajinské krizi čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve městě Buča

Obnova zplundrované Ukrajiny vyjde na 350 miliard dolarů. Ekonomické výhledy už jsou optimističtější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme