Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický pád po šesti týdnech. Trussová rezignovala na funkci britské premiérky

Lizz Trussová rezignovala na post britské premiérky
ČTK
 ČTK

Liz Trussová rezignovala na funkci britské premiérky. Novinářům to oznámila po dnešním jednání s nejvyššími představiteli Konzervativní strany. V úřadu byla něco málo přes šest týdnů. V čele vlády zůstane, dokud konzervativci nezvolí svého nového vůdce či vůdkyni. Rezignace je vyvrcholením vládní krize, kterou v posledních dnech prohloubily ekonomické reformní plány, od nichž byla Trussová nucena postupně ustoupit. Britská měna po demisi Trussové prudce zpevnila, její rezignace podle některých analytiků uklidnila trhy.

Reklama

Vzhledem ke vzniklé situaci nemohu naplnit mandát, který mi svěřila Konzervativní strana," řekla Trussová novinářům shromážděným před sídlem ministerských předsedkyň či předsedů v Downing Street.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Britská vláda se zalekla chaosu. Odvolala plán na snížení daně z příjmu pro bohaté

Britská vláda odvolala plán na snížení daně z příjmu pro lidi s nejvyššími příjmy, který představila před méně než dvěma týdny a který ještě v neděli hájila premiérka Liz Trussová. Rozhodnutí upustit od části kontroverzního plánu, který vyvolal nevoli opozice i některých ekonomů a který vedl k pádu kurzu libry, oznámil na Twitteru ministr financí Kwasi Kwarteng.

Přečíst článek

Volba podle předsedy Výboru 1922 Grahama Bradyho nebude trvat déle než do pátku 28. října. Má být tedy výrazně kratší než poslední volební proces konzervativců, který začal 7. července rezignací Borise Johnsona a uvedením do funkce Trussové 6. září.

Trussová po nástupu do funkce slíbila velké daňové změny, kvůli negativní reakci trhů a propadu libry od nich byla nakonec nucena ustoupit. Navzdory tomu, že se za své chyby omluvila a vyměnila v čele resortu financí Kwasiho Kwartenga za Jeremyho Hunta, nepodařilo se jí uklidnit nevoli ve vlastní straně.

Libra zareagovala zpevněním

Reakce trhů naznačuje, že se jim po odchodu Trussové i přes přetrvávající nejistotu „ulevilo", řekl zpravodajskému serveru BBC nejmenovaný analytik. Libra po oznámení začala posilovat. „Obecně je rezignace Trussové krokem, který se musel stát, aby se britská vláda posunula dále na cestě k obnovení důvěryhodnosti v očích finančních trhů," konstatoval Paul Dales, hlavní britský ekonom společnosti Capital Economics.

Libra (ilustrační foto)

Libra prudce padá, koruna je vůči ní nejsilnější v historii. Nákup na britských e-shopech zlevňuje

Česká koruna dnes ráno posílila proti britské libře až pod úroveň 26,60 Kč za libru. Koruna je tak vůči britské měně nejsilnější v historii (viz graf níže). Dosud svého absolutně nejsilnějšího kursu dosáhla v květnu 2011, kdy se libra prodávala za 26,70 Kč.

Přečíst článek

Trussová rezignovala bezprostředně po jednání s nejvyššími představiteli Konzervativní strany, konkrétně s vicepremiérkou Thérèse Coffeyovou, předsedou strany Jakem Berrym a předsedou Výboru 1922 Bradym.

Naprostý binec, míní skotská šéfka

Lídr labouristické opozice Keir Starmer i šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová vyzvali k okamžitému vyhlášení předčasných voleb. „Volby jsou demokratický imperativ. Nemám slova, která by popsala tenhle naprostý binec," prohlásila Sturgeonová. Starmer řekl stanici Sky News, že „Konzervativní strana už nemá mandát k tomu, aby vystavila zemi dalšímu experimentu".

Britská královna Alžběta II. uvedla do úřadu novou britskou premiérku Liz Trussovou

Britská premiérka hned první den v úřadu slíbila pomoc firmám s účty za energie. A Fiala se pořád jen radí

Nastupující britská premiérka Liz Trussová se chystá podpořit firmy částkou 40 miliard liber (1,1 bilionu korun), aby jim pomohla vyrovnat se s prudkým růstem cen energií. Mezitím v Česku sílí naléhavé hlasy organizací zastupujících živnostníky a firmy s žádostmi o pomoc. Ta ale zatím od kabinetu Petra Fialy nepřichází.

Přečíst článek

Každá z jejich krizí vznikla v Downing Street, ale zaplatila za ni britská veřejnost na úrokových sazbách. Na další svůj nepořádek už prostě nemohou odpovědět tak, že lusknou prsty a vymění toho člověka nahoře. Potřebujeme předčasné volby, okamžitě," prohlásil Starmer.

Mezi jmény osob, které by mohly Trussovou ve funkci nahradit, se objevují například Rishi Sunak a Penny Mordauntová – oponenti Trussové ve vnitrostranické volbě premiéra letos v létě. List The Times s odkazem na své zdoje uvedl, že kandidaturu vážně zvažuje i expremiér Johnson.

Detaily o výběru nového vůdce Konzervativní strany zatím nejsou jasné, konečné volby se ale zúčastní dva kandidáti. O průběhu volby rozhoduje Výbor 1922 – orgán Konzervativní strany, který sdružuje poslance bez vládních funkcí a de facto řídí vnitřní fungování strany.

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová

Británie bude mít premiérku. Johnsona střídá Liz Trussová

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová, která byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. V úřadu střídá Borise Johnsona, který rezignoval. Svůj hlas jí odevzdalo 81 326 konzervativců. Její oponent Rishi Sunak získal 60 399 hlasů. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral.

Přečíst článek

Trussová byla do dnešního dne v čele vlády 44 dní, což je nejkratší premiérský mandát v britské historii. Na druhém místě je George Canning, který byl v úřadu 119 dní do své smrti v roce 1827.

Podle Emmanuela Macrona je důležité, aby Británie po dnešní rezignaci premiérky Liz Trussové co nejrychleji nalezla stabilitu. Francouzský prezident to řekl v Bruselu při příjezdu na summit Evropské unie. Bílý dům ujistil, že Spojené státy budou mít blízké vztahy s kýmkoli, kdo Trussovou v premiérském křesle nahradí. Odchod konzervativní političky uvítalo ruské ministerstvo zahraničí.

Nový britský král Karel III.

Monarchie ve světě chřadnou, těch pravých je jen čtrnáct. A Británie mezi nimi není

Smrt britské královny Alžběty II. a nástup na trůn jejího syna, nového krále Karla III. (dříve označovaného jako princ Charles), je připomínkou toho, že i když svět císařů, králů či velkovévodů mohl dávno pominout, v řadě zemí stále více či méně formálně vládnou dědiční panovníci. Svět monarchií ale v posledních desítkách let stále upadá a podle těch nejpřísnějších pravidel je těch pravých monarchií na světě pouze čtrnáct – a Británie mezi nimi již není od roku 1884, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Reklama

Související

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Stanislav Šulc: Británie prožívá nejhlubší krizi identity ve svých dějinách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme