Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Libra je ve volném pádu, míří k historicky první paritě s dolarem

Libra je ve volném pádu, míří k historicky první paritě s dolarem
Pixabay
Lukáš Kovanda

Britská libra se dnes ocitá po mohutným výprodejním tlakem, doslova ve volném pádu. Mezinárodní investoři se jí zbavují, neboť je vyděsil záměr kabinetu nové premiérky Liv Trussové „nakopnout“ ekonomiku razantními daňovými škrty. Britská vláda hodlá daně snižovat jak z mezd pracovníků, tak z příjmu firem. Škrty totiž na ostrovech dále prohloubí deficit a urychlí inflaci. Inflace je v Británii zhruba desetiprocentní, nejvyšší za čtyřicet let.

Reklama

Vůči dolaru se britská měna dnes propadla až na úroveň 1,09 libry. To je její nejslabší úroveň od poloviny března 1985. Exministr financí USA Larry Summers přitom varuje, že libra se může propadnout až na paritu s dolarem. Pokud by se tak stalo, šlo by o historicky vůbec první paritu libry s dolarem. V nominálním vyjádření byla libra dosud vždy v dějinách silnější než dolar.

Od úsvitu „finančních dějin“ až do poloviny 70. let minulého století se směnný poměr obou měn pohyboval v pásmu od dvou do pěti dolarů za libru. Od roku 1975 pak je kurs převážně pod úrovní dvou dolarů za libru. Nejblíže paritě se dostal koncem února 1985, kdy se libra prodávala pouze za 1,05 dolaru. 

Libra

Libra se propadá nejrychleji od Thatcherové. Nová premiérka má problém

Nová britská premiéra má před sebou spoustu úkolů. Jedním z těch nejpalčivějších bude volný pád kdysi slovutné libry, která je vůči dolaru nejslabší od roku 1985, tedy od vlády Železné lady Margaret Thatcherové.

Přečíst článek

Vůči české koruně má dnes libra nakročeno uzavřít nejníže za více než jedenáct let. Libra se dnes prodávala i jen za 27,61 koruny.

Plánované daňové škrty britské vlády stahují dolů také třeba americké akcie. Mezinárodní akcioví obchodníci nyní totiž sází na to, že britská centrální banka – Bank of England – bude muset ještě citelněji, než dosud mínili, zvýšit svoji základní úrokovou sazbu, aby bojovala se zrychlující inflací. Vyšší úroky přitom nejsou pro akcie dobrou zprávou. 

Britská královna Alžběta II.

Rána pro hrdou Británii. Saxo Bank ji zařadila mezi rozvíjející se země

Politická nestabilita, narušení obchodu kvůli brexitu, energetická krize a prudce rostoucí inflace dělají z Velké Británie „zemi rozvíjejících se trhů“. V aktuální analýze to uvedla uznávaná Saxo Bank. Výhled britské ekonomiky je totiž tristní - podle Bank of England vstoupí ve čtvrtém čtvrtletí do nejdelší recese od finanční krize v letech 2008 a 2009, což povede k poklesu HDP o 2,1 procenta, a inflace v říjnu vystoupí na 13 procent, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Australská pětidolarovka s vyobrazením loni zesnulé královny Alžběty II. Její portrét nebude nahrazen následníkem Karlem III., ale domorodými obyvateli Austrálie.

Austrálie jde proti tradicím. Alžbětu II. na pětidolarovce nestřídá Karel III., ale domorodci

Přečíst článek

Koruna k euru oslabila na devítiměsíční minima. Nejsilnější úrovně má už za sebou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme