Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britská premiérka hned první den v úřadu slíbila pomoc firmám s účty za energie. A Fiala se pořád jen radí

Britská královna Alžběta II. uvedla do úřadu novou britskou premiérku Liz Trussovou
ČTK
 ČTK

Nastupující britská premiérka Liz Trussová se chystá podpořit firmy částkou 40 miliard liber (1,1 bilionu korun), aby jim pomohla vyrovnat se s prudkým růstem cen energií. Mezitím v Česku sílí naléhavé hlasy organizací zastupujících živnostníky a firmy s žádostmi o pomoc. Ta ale zatím od kabinetu Petra Fialy nepřichází.

Reklama

Plán nové britské premiérky, který je podle agentury Bloomberg těsně před dokončením, počítá buď se zastropováním cen, anebo s jejich snížením o stanovený procentní podíl. Vláda by plán měla představit ve čtvrtek, uvedla BBC. Do praxe by se měl dostat už v říjnu.

Pokud se Trussová u firem přikloní k druhému návrhu, bude to znamenat, že dodavatelé energií budou muset všem firmám nabídnout cenu, kterou vláda schválí. Vláda pak dodavatele odškodní za ztráty, které jim nařízením vzniknou. Ceny by se podle tohoto návrhu každé čtvrtletí znovu posoudily a případně upravily.

Česko na nějaký konktrétní plán pomoci firmám stále čeká. Zatím se jen spekuluje a firmy a živnostníci přestávají být konkurenceschopní vůči sousedním zemím, kde vlády přišly alespoň s nějakými pomocemi. 

Petr Fiala, premiér

Stanislav Šulc: Vládo, jednej. Situace živnostníků a firem je kritická

Pomoc domácnostem v energetické tísni byla správně vyhodnocena jako vládní priorita. Nyní je však již opravdu načase zaměřit veškerou pozornost na živnostníky, podnikatele a firmy. U nich skutečně doutná velmi nebezpečná rozbuška.

Přečíst článek

Ceny energií se začaly zvyšovat už loni, další silný růst se dostavil v letošním roce po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Řada firem se tak potýká s masivním růstem nákladů a některé z nich se obávají o svou existenci.

Česká republika usiluje o celoevropské řešení energetické krize. Pokud se to nezdaří, vláda plánuje národní řešení. O cenách energií budou v pátek v Bruselu na mimořádném zasedání jednat ministři zemí EU.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

EU v pátek přijde s řešením vysokých cen energií, potvrdil Síkela

Mimořádná evropská rada pro energetiku, kterou ČR jako předsednická země svolala na pátek, bude řešit dva protichůdné návrhy možných řešení vysokých cen energií, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek

Trussová ve svém prvním projevu v roli ministerské předsedkyně Britům slíbila, že podpoří hospodářský růst snížením daní a ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií. V dnešním vystoupení před tradičním londýnským sídlem britských premiérů v Downing Street se také zavázala, že začne řešit krizi přetíženého veřejného zdravotnictví.

Trussová prohlásila, že se zaměří na řešení problémů, které brzdí Británii. Země podle ní čelí vážným globálním překážkám kvůli pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině. „Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Dokážeme obnovit naši ekonomiku a podaří se nám stát se moderní skvělou Británií, o které vím, že jí můžeme být,” řekla Trussová.

Reklama

Související

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Stanislav Šulc: Británie prožívá nejhlubší krizi identity ve svých dějinách

Přečíst článek
Majitel Juty Jiří Hlavatý

Miliardář Hlavatý: Zastropování cen energií pro průmysl by bylo lepší řešení. Dotace je ale lepší než nic

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme