Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politici v Nizozemsku se konečně domluvili. Po půl roce dosáhli dohody o koaliční vládě

Geert Wilders
ČTK
 ČTK

Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. Nároku na post se kvůli kontroverzím, které jeho osoba budí, Wilders vzdal už v březnu. Jméno ministerského předsedy zatím nebylo oznámeno.

Reklama

Wildersova PVV v budoucí vládě zasedne se středopravou Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, středopravou Novou společenskou smlouvou (NSC) a s menším pravicově populistickým agrárním hnutím BBB.

Wilders, který od roku 2006 ovlivňuje nizozemskou imigrační politiku z opozičních lavic a je známý svými vyhraněnými názory na islám, oznámil úspěšný výsledek jednání čtyř stran. „Máme dohodu mezi vyjednavači,“ řekl Wilders novinářům v Haagu.

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Co čekat od schůzky Putina se Si Ťin-pchingem? Ruský prezident požaduje několik věcí

Ruský prezident Vladimir Putin zamíří na několik dní do Číny. Setkat by se zde měl kromě jiných i s nejvýše postaveným mužem země prezidentem Si Ťin-pchingem. Půjde o první Putinovu cestu do zahraničí poté, co zahájil své páté funkční období v čele Ruska. A co od návštěvy a setkání obou vysoce postavených státníků čekat? Především prohlubování vazeb.

Přečíst článek

Wildersova proměna

Jednání se táhla několik měsíců od Wildersova překvapivého volebního vítězství loni v listopadu a mezi hlavní sporné body patřily migrace, finance a klima. Průlomu bylo dosaženo v březnu, kdy šedesátiletý Wilders zmírnil protiunijní i protiislámskou rétoriku, vzdal se funkce premiéra a upustil od odporu vůči veškeré vojenské podpoře Ukrajiny.

Reklama

Wildersovo oznámení následovalo po 16 hodinách rozhovorů, které trvaly do dnešního časného rána, během nichž byly vyjasněny klíčové rozdíly.

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva

Americké zbraně jsou již na Ukrajině. Další vojenská pomoc bude rychlejší, uvedl poradce Bílého domu

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.

Přečíst článek

Wildersova PVV byla v opozici dvě desetiletí. Loni koncem roku získala ve volbách 37 ze 150 křesel v dolní komoře parlamentu. Koalice čtyř stran bude mít v parlamentu většinu 88 mandátů.

Podrobnosti vládního paktu nebyly bezprostředně oznámeny, ale všeobecně se podle Reuters očekává, že nastupující vláda zavede přísnější migrační politiku. Wilders, který má úzké vazby na řadu dalších evropských politiků s podobně odmítavým postojem k migrantům, včetně maďarského premiéra Viktora Orbána, také slíbil štědré výdaje na zdravotnictví a snížení věku odchodu do důchodu. Kvůli rozpočtovým omezením je však nepravděpodobné, že by všechny ostatní strany tyto plány podpořily.

Reklama

Související

Ve volbách vyhrál Wilders, najít partnery ale nebude snadné, míní experti

Timmermans ostrouhal. Volby v Nizozemsku vyhrála krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme