Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké zbraně jsou již na Ukrajině. Další vojenská pomoc bude rychlejší, uvedl poradce Bílého domu

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva
ČTK
 ČTK

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.

Reklama

Američtí zákonodárci se po měsících dohadů a odkladů před třemi týdny shodli na uvolnění 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) v rámci vojenské podpory pro Kyjev. Vláda prezidenta Joea Bidena krátce nato oznámila, že Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií, další druhy munice, drony či systémy na jejich zneškodňování.

Co možná nejrychleji

Sullivan dnes řekl, že první část vojenské pomoci je již na Ukrajině. USA podle něho učiní „vše, co je v lidských silách“, aby i další dodávky doputovaly do bránící se země co nejrychleji.

Ukrajina i evropské země dlouhodobě apelovaly na USA, aby se schvalováním zmíněného balíku neváhaly. Požadavky republikánů v Kongresu, kterým odmítali demokraté vyjít vstříc, však vyjednávání nadlouho zablokovaly.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Ničí mě evropský duch porážky, říká evropský jestřáb a pochmurný vizionář Emmanuel Macron

Emmanuel Macron pro magazín The Economist osvětlil svá nedávná slova o možné „smrti Evropy“. Snaží se francouzský prezident být silným lídrem, kterých se kontinentu zrovna nedostává, nebo chce jen odvrátit porážku v eurovolbách?

Přečíst článek

Robotický pes nese plamenomet. Je to šílený úlet, nebo dálkový vypalovač trávy a ostraňovač sněhu?

Můžete si koupit robotického psa, z něhož šlehají opravdové plameny. Smysl to ale nedává

Za necelého čtvrt milionu korun si v USA můžete pořídit robotického psa, z něhož šlehají plameny až do vzdálenosti devět metrů. K čemu vám bude? To je dobrá otázka, na kterou by mohl odpovědět nejspíš psychiatr nebo kriminalista. Další příklad toho, že tvůrcům moderních technologií občas selže zdravý rozum.

Přečíst článek

Český prezident Petr Pavel

Rusko chce obnovit imperiální velikost Sovětského svazu, řekl rakouskému listu Pavel

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český prezident Petr Pavel. V rozhovoru s rakouským listem Die Presse také vyjádřil názor, že Evropa je na začátku delší konfrontace s Ruskem, která ale nemusí být vojenského rázu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme