Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil prezident Biden

Prezident USA Biden oznamuje další pomoc Uktrajině.
Profimedia.cz
 ČTK

Spojené státy v řádu několika měsíců dodají Ukrajině 31 pokročilých tanků M1 Abrams. Prezident USA Joe Biden řekl, že se nejedná o útočnou hrozbu pro Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Leopard 2. Spojené státy budou se svými spojenci podle šéfa Bílého domu nadále podporovat Ukrajinu, která čelí ruské agresi.

Reklama

Biden v přítomnosti amerického ministra obrany Lloyda Austina a ministra zahraničí Antonyho Blinkena na tiskové konferenci v Bílém domě uvedl, že americké tanky Ukrajině pomohou „manévrovat v otevřeném terénu”. Zároveň ocenil Německo, které oznámilo, že v prvním kroku poskytne Ukrajině 14 tanků Leopard 2A6.

„Rusko si myslelo, že budeme rozděleni,” uvedl Biden o USA a jejich evropských spojencích. „Jsme ale plně, naprosto a důkladně jednotní,” dodal.

Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Co na to Putin?

Průlom v jednání. Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Nebezpečné rozhodnutí, reaguje Rusko

AKTUALIZOVÁNO. Německo oficiálně souhlasí s dodáním německých tanků Leopard 2 ukrajinské armádě, která se brání ruské invazi. Rozhodnutí oznámil kancléř Olaf Scholz, podle kterého Berlín v prvním kroku poskytne 14 tanků Leopard 2A6. Cílem je podle kancléře rychle vybavit Ukrajinu dvěma prapory leopardů, k čemuž se připojí také další evropské státy, které tyto obrněnce mají ve výzbroji. Ruské velvyslanectví v Berlíně varovalo, že německé rozhodnutí je extrémně nebezpečné.

Přečíst článek

Spojené státy se k myšlence nasazení tanků Abrams, které jsou náročné na údržbu, stavěly zprvu chladně. Musely ale změnit taktiku, aby přesvědčily Německo, aby na Ukrajinu poslalo své snadněji použitelné tanky Leopard 2, píše agentura Reuters.

Bude to trvat měsíce

Přesto Abramsy, které jsou jedny z nejvýkonnějších amerických tanků, na Ukrajinu v dohledné době nezamíří, píše Reuters. Představitelé Bidenovy administrativy, kteří o tomto rozhodnutí informovali novináře, uvedli, že dodání tanků Abrams bude trvat měsíce, nikoli týdny. Příslušníci ukrajinské armády budou cvičeni v používání Abramsů na dosud neurčeném místě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věnoval 21. prosince Kongresu ukrajinskou vlajku popsanou vzkazy, kterou přivezl z osvobozeného města Bachmut.

USA pošlou Ukrajině další miliardy dolarů a obrněné vozy, tanky ale ne

Spojené státy v rámci dalšího balíku vojenské pomoci v celkové hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 55,4 miliardy korun) poskytnou Ukrajině mimo jiné 59 bojových vozidel pěchoty Bradley a 90 obrněných transportérů Stryker, uvedly tiskové agentury s odvoláním na komuniké Pentagonu

Přečíst článek

O tom, že USA dodají Ukrajině tanky Abrams, Biden informoval po telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německým kancléřem Olafem Scholzem, italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a britským předsedou vlády Rishim Sunakem. Ministr obrany Austin mezitím hovořil se svým ukrajinským protějškem Oleksijem Reznikovem, který další americkou pomoc poté ohlásil na twitteru.

Také Norsko pošle Ukrajině v Německu vyrobené tanky Leopard 2. Norsko podle tamního ministra obrany Björna Arilda Grama musí Ukrajinu napadenou Ruskem podporovat v jejím obranném boji, jak jen to jen možné. Vedle dodávky tanků typu Leopard 2A4 počítá ministr i s výcvikem ukrajinských vojáků. Bývalý šéf norské armády Harald Sunde vyjádřil přesvědčení, že tanky mohou Kyjevu pomoci v tom, aby ukázal svou sílu a donutil Moskvu vyjednávat o míru. Dostat by jich podle něj Ukrajina měla od různých zemí mezi 100 a 300. Očekává se, že mezi dodavateli tanků bude například Polsko, Finsko nebo Nizozemsko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země o německé tanky poprvé žádala už loni v březnu, poděkoval Scholzovi a německým občanům. Později vyjádřil vděk i Bidenovi za rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Abrams. Jde podle něj o důležitý krok na cestě k vítězství a osvobození Ukrajiny. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba rovnou vyzval země, které tanky Leopard 2 mají, aby jich Ukrajině poskytly co nejvíce.

Ruské velvyslanectví v Berlíně německé rozhodnutí označilo za extrémně nebezpečné. Povede podle něj k dalšímu vyhrocení konfliktu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že dodávky zbraní na Ukrajinu jsou součástí dopředu naplánované války proti Rusku. Šéf obranného výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Bondarev zase prohlásil, že dodávky německých tanků Leopard 2 a strojů Abrams americké výroby na Ukrajinu nebudou hrát nijak důležitou roli.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme